Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.05.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami, predvsem na zahodu bo možna tudi kakšna nevihta. Ponekod bo zapihal severovzhodnik.
V soboto bo sončno, popoldne bodo na zahodu posamezne plohe. Zapihal bo zahodni do jugozahodni veter.
V noči na nedeljo se bo pooblačilo, dež se bo razširil nad večji del Slovenije in v nedeljo popoldne večinoma ponehal.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, popoldne bodo krajevne plohe.

Razmere v gorah

Nevarnost pred snežnimi plazovi je v visokogorju, nad nadmorsko višino okoli 2000 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Čez dan se snežna odeja pod vplivom sonca dodatno labilizira na osončenih legah. Snežna odeja se preobraža in nižje tudi tali. Ponoči pomrzne, če je le kolikor toliko jasno vreme.

Stara snežna odeja je dobro preobražena in razmeroma trda, novejši sneg na vrhu pa je še slabše preobražen in skorjast, ob bolj oblačnem vremenu pa mehak. Predvsem na severnih in vzhodnih straneh je precej zametov. V visokogorju je potrebno nekaj pazljivosti predvsem an strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Predvsem se lahko splazi plast novejšega snega na stari podlagi. Nadaljuje se spremenljivo vreme z občasnimi, krajevnimi padavinami. V visokogorju je tako ponekod zapadlo nekaj centimetrov snega, nižje pa sneg kopni. Ledišče se je dvignilo do nadmorske višine okoli 2100 m in bo čez dan še nekoliko višje. Jutri bo več sončnega vremena in še nekoliko topleje bo. V noči na nedeljo se bodo od zahoda začele pojavljati padavine, ki bodo do nedelje zjutraj že večinoma ponehale. Popoldne bodo še krajevne plohe. Meja sneženja bo večinoma na nadmorski višini 2200 m. Zapade lahko od 10 do največ 20 cm snega.

Lavinske razmere se danes ne bodo kaj dosti spreminjale. krajevnih padavin bo premalo za večjo spremembo, zaradi precej oblačnega vremena pa tudi sončno sevanje ne bo vplivalo na snežno odejo. Jutri bo sončno in razmeroma toplo vreme, zato se bo snežna odeja čez dan zmehčala predvsem na osončenih legah. Ker se je ponekod sneg premočil do tal, se bo lahko s strmih pobočij sprožil kakšen talni plaz mokrega snega. Tudi sicer bo sneg bolj labilen v prisojah kot v osojah. V nedeljo bo v gorah nad okoli 2200 m zapadlo okoli 10 cm snega, ki se bo lahko pod večjo dodatno obremenitvijo splazil na strmih pobočjih. Zmeren severni veter bo naredil nekaj zametov na južnih straneh grebenov.

05.05.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije