Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iskali planince

Gorenjski glas - Simon Šubic: Kamniški gorski reševalci po Veliki planini

Po Veliki planini iskali planince

Kamniški gorski reševalci so v prazničnih dneh na Veliki planini najprej pomagali skupini petih izgubljenih planincev, nato trinajstletniku, nazadnje so pomagali še dvema izgubljenima planincema.

Kamnik – Praznični dnevi so bili za kamniške gorske reševalce precej naporni. Začelo se je že na praznični četrtek okoli 23. ure, ko je v bližini Zelenega roba na Veliki planini skupina petih tujih planincev v deževni in vetrovni noči zašla s poti iz Mačkovega kota do najete koče in se izgubila. Kamniški gorski reševalci so jih k sreči našli. Najprej so jih s pomočjo telefona usmerili do zasilnega zavetišča na Zelenem robu, kjer so rahlo podhlajeni in povsem premočeni počakali na rešitelje. Potem ko so ti poskrbeli za prvo oskrbo premraženih planincev, vsi so bili mlajših let, so jih reševalci pospremili do zavetišča GRS na Veliki planini. Franc Miš in Marjan Šerkezi iz GRS Kamnik sta ob tem opozorila, da je bil to letos že šesti primer, ko so njihovi reševalci na Veliki planini reševali turiste.

»Velika planina je območje, ki je v slabem vremenu pogosto pokrito z gosto meglo, razmere pa dodatno otežujejo veter, nizke temperature, močne padavine. Gorski reševalci smo že večkrat omenili, da se na Planino nikoli ne odpravimo, kot bi šli na kratek sprehod v Volčji potok. Zgodilo se je že, da je gondola zaradi vetra nehala voziti in na planini so ostali turisti v slabi obutvi in neprimernih, pičlih oblačilih - z »mufkom« okrog vratu. Velika planina je sredogorje, njen najvišji vrh Gradišče je visok 1666 metrov in na takšni višini, pokrajini, ki ni pokrita z gozdom, lahko tudi avgusta doživimo snežni metež. Tokratni planinci so ponovno imeli srečo, saj so bili podhlajeni in njihova pustolovščina v stilu Pet prijateljev, se bi lahko končala kaj hitro klavrno,« sta po končani akciji zapisala Miš in Šerkezi. Ob tem sta pohvalila, da so bili mladi planinci dovolj prisebni, da so poklicali na pomoč na številko 112, bili so tudi primerno obuti in oblečeni, s seboj pa so imeli tudi primerno opremo.

Nekaj kritičnih besed sta ob tem dogodku namenila tudi lastnikom zavetišč, stanov na Veliki planini, ki jih oddajajo turistom: »Oddati stan za počitnice ne pomeni samo 'pokasirati' in izdati naročilnico. Pomeni poskrbeti za turista, mu povedati točno lokacijo, po možnosti kaktuse opremiti s smernimi tablami stanov, ki se oddajajo v najem.«

Srečno se je končalo tudi iskanje trinajstletnika, ki se je na Veliki planini izgubil v nedeljo. Pri iskanju so jim izdatno pomagali tudi drugi planinci, ki so mladeniča videli in o tem informirali gorske reševalce, z dvema planincema, na katera je naključno naletel, pa je izgubljenec nato sestopil po planinski poti čez Dol. Gorski reševalci, ki so jim šli naproti, so fanta nazadnje z vozilom odpeljali v dolino. »Kmalu zatem, ko smo z vozilom odpeljali proti dolini, se je dan prevesil v noč. Nizke temperature, vlaga in pičla oblačila izgubljenega fanta, bi v primeru, da bi moral noč preživeti na prostem lahko bile zanj usodne. Ne predstavljam si, kaj vse bi preživljal trinajstletnik v temni noči, osamljen, prezebel in sredi krute gorske narave,« je sporočil Šerkezi. V reševalni akciji je sicer sodelovalo osem gorskih osem gorskih reševalcev, policist gorske enote in reševalni pes Lucky.

Na praznični ponedeljek so kamniški gorski reševalci priskočili na pomoč pohodniku, ki se je pozno popoldne poškodoval pri sestopu s Svetega Miklavža na Gori nad Šmartnim v Tuhinju. Pohodnik je pri sestopu nesrečno padel oziroma zdrsnil slabih sto metrov globoko po strmem in težko dostopnem gozdnem pobočju. V bližini se je tedaj nahajal tudi eden od članov GRS Kamnik, ki je ponesrečenemu moškemu skupaj s še enim pohodnikom takoj priskočil na pomoč, zanjo pa zaprosil še svoje kolege gorske reševalce, ki so ponesrečenca zaradi suma poškodbe hrbtenice in glave na kraju nesreče najprej oskrbeli, nato pa ga na nosilih varno prenesli do vasi Gradišče, kjer so ga predali v oskrbo reševalni ekipi Nujne medicinske pomoči Domžale. V triurni intervenciji je sodelovalo osem gorskih reševalcev, policist gorske enote, ekipa NMP Domžale, v veliko pomoč pa jim je bil eden od domačinov, ki jih je pravilno usmeril do poškodovanega.

Prav tako v ponedeljek nekaj pred polnočjo je eden od gorskih reševalcev na Veliki planini naletel še na dve izgubljeni osebi, ki ju je varno pospremil v tamkajšnje zatočišče GRS Kamnik.

  03.05.2017
Po Veliki planini iskali planince

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije