Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Huda poškodba kolesarja

imageVečer, Kronika - Barbara Bradač: … na Pohorju. Nesreča se je zgodila zunaj urejene in odprte proge, pojasnjujejo v Marpromu, ki upravlja Bike park Pohorje.

Kolesar naj bi se bil spustil po še ne odprti progi za svetovni pokal in nesrečno padel na odseku pod kočo Luka.

Na Mariborskem Pohorju se je v torek huje poškodoval kolesar. "Nesreča se je zgodila zunaj urejene in odprte proge, kjer je kolesar med vožnjo padel," so nesrečo, ki jo obžalujejo, pojasnili v mariborskem javnem podjetju Marprom, ki med drugim upravlja tudi Bike park Pohorje.
imageKolesar naj bi se bil v skupini s prijatelji spustil po še ne odprti progi za svetovni pokal, kjer potekajo tekme najvišjega ranga in ki je primerna le za najboljše kolesarje. Proga Črna - World Cup je zelo zahtevna in primerna samo za kolesarje z več znanja in profesionalne kolesarje. Neuradno smo izvedeli, da je poškodovani kolesar iz savinjsko-šaleške regije, velja pa za bolj izkušenega gorskega kolesarja in enega boljših tekmovalcev. Imel je tudi primerno lastno kolo in zaščitno opremo, a je bil pri enem skoku na odseku proge pod kočo Luka prekratek, zato je padel preko kolesa na sprednje kolo na glavo.
Zaradi manjše nesreče predtem je bil na tem kraju že prisoten reševalec iz ekipe nujne medicinske pomoči, zato je takoj pomagal ponesrečenemu kolesarju, zatem so kolesarja s helikopterjem prepeljali v UKC Maribor. Kaj je izkušenega kolesarja in njegove prijatelje napeljalo, da so se spustili po zaprti progi, še ni znano. Policisti okoliščine nesreče še raziskujejo.

Odprta samo ena proga
Bike park Pohorje so odprli 27. aprila in takrat javnost obvestili, da je odprta samo proga Flow line, ki je ustrezno označena in pripravljena za uporabo. "Tako kolesarje znova pozivamo, naj upoštevajo navodila upravljavca in vozijo samo po progi, ki je označena, urejena in odprta," ponovno opominjajo v Marpromu.
Enako opozarja izkušeni gorski kolesar Iztok Kvas, ki je kolesarski park upravljal pretekla leta, in polaga kolesarjem na srce, naj ne vozijo po progah, ki so zaprte in niso v uporabi: "Zlato pravilo je, da moraš vsako progo, četudi navadno gozdno pot, strogo preveriti in pregledati, ker je lahko na progi karkoli novega. Ni treba vedno izzivati in dosegati skrajnih meja, da uživaš na kolesu."

Po progah na lastno odgovornost
V Marpromu še pojasnjujejo, da je v kolesarskem parku za varnost poskrbljeno predvsem tako, da so kolesarjem dana vsa navodila za varno uporabo proge. Prav tako sta zagotovljeni dežurstvo v času odprte proge in posredovanje ob potrebi po nujni medicinski pomoči. Preden se kolesarji spustijo po progi, morajo obvezno podpisati izjavo, da vozijo po progah Bike parka Pohorje na lastno odgovornost in da v primeru poškodb ne bodo prenašali odgovornosti na upravitelja kolesarskega parka.
Ta izjava pa upravitelja zgolj delno odveže odgovornosti, kadar gre za vožnjo po uradno odprti progi. "Četudi kolesar podpiše takšno izjavo, da je sam odgovoren v primeru padca in poškodb, mora namreč upravitelj kolesarskega parka obvezno poskrbeti, da proga ustreza vsem predpisom in standardom, ki veljajo za kolesarske parke, in da je ustrezno vzdrževana. Če torej proga ustreza vsem predpisom in standardom, ki veljajo za kolesarske parke, in je ustrezno vzdrževana, nosi odgovornost za poškodbo kolesar sam. Zavedati se je treba, da so poškodbe pri gorskem kolesarstvu pogoste in pričakovane," je povedal Andrej Knehtl iz Odvetniške pisarne Gorjup iz Maribora. A kot že rečeno, se je nesreča zgodila zunaj urejene in odprte proge.

Barbara Bradač
Foto: Andrej Petelinšek


Prva tako huda kolesarska nesreča
Odkar Pohorje, tri zimske sezone, upravlja podjetje Marprom, je to prva tako huda kolesarska nesreča. V letošnji sezoni so prodali nekaj več kot 350 dnevnih vozovnic za Bike park Pohorje in okrog 30 sezonskih. Marprom ima za Bike park sklenjeno zavarovanje splošne civilne odgovornosti iz opravljanja dejavnosti. Že teden dni je odprta proga Flow, do konca junija naj bi odprli tudi rdečo progo za freeride pod gondolo z nekaj novimi odseki.

Vecer.si 04.05.2017
Huda poškodba kolesarja na Pohorju

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije