Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.04.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo sprva oblačno. Padavine bodo od zahoda slabele in do zgodnjega popoldneva ponehale tudi v vzhodnih krajih. Delno se bo zjasnilo, na severozahodu pa bo ostalo bolj oblačno in predvsem na zahodu se bodo občasno še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Čez dan bo spet zapihal jugozahodnik.
V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj ponekod še pretežno oblačno, v nekaterih nižinah pa lahko megleno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa šibak severovzhodnik.
V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, po nekaterih nižinah bo zjutraj lahko megla. Ponekod bo še pihal šibak veter vzhodnih smeri.
V ponedeljek zjutraj bo delno jasno, čez dan pa se bo oblačnost povečala. Zvečer bo ponekod na zahodu že možen rahel dež.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost pred snežnimi plazovi v visokogorju, nad nadmorsko višino okli 1800 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Zaradi obilice novega snega se je nevarnost najbolj povečala v Julijskih Alpah, najmanj pa v vzhodnih Karavankah. Spontano se lahko prožijo številni manjši in srednje veliki ter posamezni veliki plazovi novega, nesprijetega snega, plaz pa lahko sprožite že ob manjši obremenitvi snežne odeje.

V preteklih dneh so bile v gorah padavine. Najobilnejše so bile v Julijskih Alpah, še posebno v zahodnem in južnem delu, potem v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah ter najmanj v vzhodnih Karavankah.
Skupno je v Julijcih zapadlo od 1 do 2 m snega, pod nadmorsko višino okoli 2200 m pa manj. Drugod je novega snega precej manj, deloma tudi zaradi nižjih vrhov. Novi sneg je rahel in nesprijet. Močan jugozahodnik je prenašal sneg v zamete, ki so nastajali na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel.
Pod okoli 2200 m je večino časa deževalo, šele danes se meja sneženja znižuje. V petek bodo padavine od zahoda ponehale, le na severozahodu se bodo občasno še pojavljale. Meja sneženja bo med 1000 in 1300 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. V soboto bo sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, nad okoli 1300 m snežnimi. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik, ki bo prenašal sneg na zahodna pobočja. 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 1800 m. V nedeljo bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 2500 m. V ponedeljek bo sprva delno jasno, čez dan se bo pooblačilo. Zvečer bodo v Posočju prve padavine, ki se bodo v noči na torek nekoliko okrepile in razširile proti vzhodu. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1100 m. Predvidoma bo lahko zapadlo od 5 do 20 cm snega, spet največ na severozahodu. V torek bo pretežno oblačno, omembe vrednih padavin ne bo več. 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. S strmejših pobočij se bodo še spontano prožili plazovi novega, nesprijetega snega.

V soboto in nedeljo ter deloma še v ponedeljek bo sonce dodatno pospešilo sesedanje, a tudi labilizacijo snežne odeje. Postopno se bo sneg v začetku tedna že nekoliko stabiliziral, nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjšala, deloma tudi zaradi oblačnega in malce hladnejšega vremena. Padavine v noči na torek ne bodo tako obilne, da bi bistveno spremenile lavinske razmere.

28.04.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije