Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.04.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne je na zahodu možen občasen rahel dež. Pihati bo začel južni do jugozahodni veter.
V torek bo na vzhodu precej sončno, proti zahodu pa bo oblačnost naraščala. Predvsem v severozahodni Sloveniji bo občasno deževalo. Krepil se bo jugozahodnik.
V sredo bo v vzhodnih krajih deloma sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno z občasnim dežjem. Jugozahodnik se bo krepil.
V četrtek se bodo padavine okrepile in od zahoda razširile proti vzhodu. Več padavin bo na severozahodu države.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, le na mestih z napihanim snegom, predvsem na južnih straneh grebenov, je ponekod še nekaj klož.

V preteklih dneh se je v gorah nekoliko segrelo, a ledišče ni preseglo nadmorske višine 1800 metrov. Ob sončnem vremenu se je sneg, ki je zapadel sredi tedna, sesedal in preobražal ter nižje tudi kopnel. V nedeljo je ponekod zapadlo okoli 5 cm snega in nekoliko se je ohladilo. Sneg je krajevno precej različen. Na stari, trdi in tudi ponekod poledeneli podlagi je nekaj novega snega, ki je povečini skorjast, le ponekod v senčnih legah je še mehak. Precej je spihan v zamete.

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in občasno tudi megleno. Manj oblačnosti bo v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo zmeren jugozahodnik. 0 stopinj bo popoldne na nadmorski višini okoli 2100 metrov. Še topleje bo v torek, ko se bo ledišče dvignilo do okoli 2500 metrov nad morjem. Jugozahodnik se bo nekoliko okrepil. Manjše padavine se bodo danes v ponedeljek pojavljale v hribih Notranjske, severne Primorske ter v zahodnih Julijcih, jutri v torek pa lahko vse do Kamniških Alp. V sredo se bodo padavine na zahodu krepile. Pihal bo kar močan jugozahodnik. Meja sneženja se bo dvigala in bo popoldne na nadmorski višini okoli 2100 metri. V četrtek bo oblačno in megleno s padavinami. Meja sneženja bo na okoli 1900 metrov nad morjem. V noči na petek se bo ob dotoku hladnejšega zraka spuščala in ob koncu padavin bo predvidoma lahko snežilo tudi do nadmorske višine okoli 500 metrov. Do petka zjutraj lahko nad okoli 1900 metri zapade od 20 pa tudi do več kot 50 cm snega, več predvsem v Julijskih Alpah.

V ponedeljek in torek se bo sneg čez dan talil, ponoči pa bo pomrznil nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov. V sredo bo v zahodnem in osrednjem delu naših gora nad 2100 metrov že zapadlo nekaj snega, največ pa v četrtek. Jugozahodni veter bo novi sneg spihal v zamete, tako da bodo na severnih in vzhodnih straneh grebenov nastala območja napihanega snega. S strmih pobočij se bodo že med sneženjem prožili plazovi novega, nesprijetega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zato v visokogorju predvidoma povečala na 3. stopnjo. Ob ohladitvi bo snežilo tudi nižje, a bo snega tam precej manj in zapadel bo na kopno podlago, zato tam ne bo povečane nevarnosti snežnih plazov.

24.04.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije