Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.04.17

Zaradi težko dostopnega terena
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 17.06 si je nad Starim Malnom, občina Vrhnika, občan na krožni žagi poškodoval roko. Zaradi težko dostopnega terena so posredovali gorski reševalci GRS Ljubljana in gasilci PGD Stara Vrhnika, ki so poškodovanca oskrbeli in predali ekipi NMP.

Predviden razvoj vremena

V soboto dopoldne bo precej jasno, popoldne pa se bo od severa zmerno pooblačilo, bolj oblačno bo v severovzhodnih krajih. Ponekod bo čez dan zapihal jugozahodnik. Ponoči se bo od severovzhoda pooblačilo v večjem delu Slovenije, v notranjosti bo ponekod prehodno rahlo deževalo.
V nedeljo bo na Primorskem sončno. Drugod bo sprva zmerno do pretežno oblačno in ponekod bo občasno še padla kakšna kaplja dežja. Čez dan bo nato spremenljivo oblačno s posameznimi manjšimi plohami. Pihal bo veter severnih do vzhodnih smeri.
V ponedeljek bo na vzhodu zmerno, občasno pretežno oblačno. Drugod bo pretežno oblačno in ponekod na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo južni do jugozahodni veter.
V torek bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Jugozahodnik se bo okrepil.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je močan severni veter v četrtek in sredo naredil številne zamete predvsem na južnih pobočjih. Ta sneg je zaradi nizkih temperatur in tudi zaradi oblačnega vremena v preteklih dneh slabše sprijet s podlago. Na vetru izpostavljenih legah je novi sneg skoraj povsem spihan do stare, trde in deloma poledenele podlage.

Nevarnost pred snežnimi plazovi je v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 2100 metrov ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa MAJHNA, 1. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je večinoma stabilna, le na mestih z napihanim snegom, predvsem na južnih straneh grebenov, je veliko napihanega snega od zadnjega sneženja. Tam lahko sprožite plaz kložastega snega. Kjer je novi sneg spihan, je podlaga trda in je nevarnost zdrsov.

V soboto dopoldne bo precej jasno, popoldne se bo od severa zmerno pooblačilo. Že danes je v višinah začel dotekati toplejši zrak, jutri pa bo 0 stopinj na nadmorski višini okoli 2100 metrov. Pihal bo večinoma šibak jugozahodni veter. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Manjše padavine ne bodo kaj dosti spremenile lavinskih razmer. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na nadmorski višini med 1400 in 1700 m. V ponedeljek bo v vzhodnem delu naših gora delno jasno, drugod pa pretežno oblačno in megleno. Pihal bo jugozahodnik.

Sneg, ki je zapadel v preteklih dneh, se je danes pod vplivom sončnega vremena na južnih pobočjih nekoliko ojužil, ponoči bo pomrznil. V soboto se bo ob otoplitvi in v sončnem vremenu hitreje preobražal, postopno se bo novi sneg sprijel s staro podlago. V nedeljo bo zaradi nižje temperature in bolj oblačnega vremena snežna odeja ostala dokaj stabilna. Podobno bo v ponedeljek.

22.04.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije