Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Če nam pot prekriža kača

Plazilce pustite pri miru, svetujejo strokovnjaki in opozarjajo na objestnost ljudi.
Sončni in topli dnevi kar kličejo na sprehode in tako kot ljudje s pomladjo vse več časa preživimo v naravi, se prebujajo tudi živali. In ker v naravi pričakujemo - naravo, nam ob izletih pot lahko prekriža tudi kakšna kača. Predvsem spomladi je največ bližnjih srečanj s temi plazilci, saj so po zimskem počitku počasnejši in se ne morejo pravočasno skriti pred sprehajalci. Tudi zato so v teh dneh na družbenih omrežjih pogoste objave fotografij kač, ki so jih Mariborčani srečali ob sprehodu na Kalvarijo in Piramido. "Kače po zimskem počitku niso tako gibčne in spretne, zato jih lahko večkrat presenetimo. V poletnih mesecih so hitrejše in previdnejše, ker nas zaznajo že od daleč, se pred nami hitro skrijejo," je povedal Branko Kolar, vodja mariborskega Akvarija - terarija, kjer skrbijo tudi za najbolj strupene kače na svetu.

Kače so zelo plašne

Rezultat iskanja slik za kače v slovenijiV Sloveniji živi enajst vrst kač in samo tri so strupene: modras, navadni gad in laški gad. V nižinah v bližini voda srečujemo kobranke in belouške, njihova hrana so žabe in ribe. Na vrtovih in v okolicah hiš se zadržujejo smokulje in goži, na vzpetinah pa lahko srečamo modrasa (s cikcak vzorcem na hrbtu je podoben gadu, od njega ga loči rožiček na nosu) in gada, a slednjega izjemno redko in še to visoko v planinah.
"Tudi če srečamo kačo, morate vedeti, da mi nismo njen plen. Napade in ugrizne samo, če je ogrožena. Če postojimo korak ali dva pred kačo, bo po najkrajši poti pobegnila," svetuje Kolar in doda, da naj predvsem spomladi hodimo z glasnim in močnim korakom, da kači omogočimo, da se umakne, saj se človeka boji. V naravi pač nismo sami. Kače so zaščitene in koristne, saj je resničen rek, da če imaš kače - nimaš miši.

Draženje je nevarno
Ljudje velikokrat sami zaradi nevednosti in egoizma izzovejo napad kače. Sprehajalci namreč neredko dregajo s palicami v kačja gnezda, da bi jih zvabili na plano z namenom, da posnamejo fotografijo in se nato hvalijo po družbenih omrežjih ali da bi kačo ujeli in jo imeli doma kot hišnega ljubljenčka v terariju. "Res pa je, da je draženje v spomladanskih mesecih bolj nevarno kot v poletnih mesecih, saj je količina strupa večja," pravi Kolar. Lani so v UKC Maribor pomagali štirim ljudem zaradi ugriza kače in obravnavali en sum na ugriz kače. V mariborski Akvarij - terarij občani vsako leto prinesejo po 50 primerkov kač. Prepričani so, da so našli gada na domačem vrtu. "Predvsem gre za smokulje. V vsej moji karieri gada še nihče ni prinesel," je jasen Kolar in pojasnjuje, da je ugriz modrasa resda strupen, a smrten le za človeka, ki je občutljiv za kačji strup ali nanj alergičen. Če pa kača vendarle ugrizne, ukrepajte hitro, a ne s sesanjem mesta ugriza, ampak poiščite zdravniško pomoč.

Barbara Bradač

 

Vecer.si 08.04.2017
Če nam pot prekriža kača

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije