Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.04.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, na Primorskem in deloma na Notranjskem se bo dopoldne delno razjasnilo. Več oblačnosti bo v vzhodni polovici Slovenije, na severovzhodu popoldne ni izključena kakšna dežna kaplja. Na Primorskem in Notranjskem bo čez dan pihal zahodni veter, v severovzhodni Sloveniji pa veter severnih smeri.
V soboto bo sončno, več oblačnosti bo občasno predvsem na vzhodu. Sredi dneva in popoldne bo na Primorskem pihal veter zahodnih smeri.
V nedeljo bo precej jasno.
Tudi v ponedeljek bo sprva precej jasno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti s posameznimi plohami in nevihtami. Postopno bo še topleje.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se zaradi dnevnega segrevanja ter sončnega sevanja predvsem na prisojnih pobočjih poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom na osončenih legah. Na strmejših pobočjih so možni talni plazovi mokrega snega.

Sneg je, razen v osojah visokogorja, kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, lahko tudi poledenela. Čez dan se zlasti na osončenih legah, nižje pa tudi v senci, ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, na vetru izpostavljenih legah je marsikje tudi v visokogorju kopno.

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj več jasnine bo v zahodnih Julijskih Alpah. Od sobote dalje bo spet več sončnega vremena in tudi topleje bo. Ledišče bo v soboto na nadmorski višini okoli 2500 m, v nedeljo in v ponedeljek pa na višini najvišjih vrhov. V torek bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1200 m. Padavine bodo do srede zjutraj ponehale.

Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur ter pod vplivom sonca se čez dan nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Snežna odeja se hitro tali. S strmih pobočij se lahko sproži kakšen plaz mokrega snega, lahko tudi talni, saj je snežna odeja nižje premočena do tal. V torek bo predvidoma zapadlo od 10 do okoli 20 cm snega. Nad nadmorsko višino okoli 1600 m se bo lahko novi sneg plazil s strmih pobočij. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala.

07.04.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije