Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smetišče na Pohorju

Profilna slika osebe Franc JesenekVečer, Maribor - Barbara Bradač: Kdo naj odpelje smeti, ki jih Franc Jesenek pobira in »sortira« na Arehu?

Franc Jesenek ponovno razburja. Smeti pobira, jih obeša na prometne znake in zlaga na kup. Kdo jih bo odpeljal in kdaj, pa ni dogovorjeno.
Samovoljni okoljevarstvenik Franc Jesenek s svojimi dejanji ponovno dviguje prah, pravzaprav dviguje smeti. Pri Ruški koči in hotelu Areh na Pohorju pobira smeti, jih odlaga na kupe ter v vrečkah obeša na prometne znake, kar tudi priznava. "Smeti ležijo povsod naokrog. Jaz jih samo poberem, zberem in zagotovo je tak kup smeti bolj moteč, kot pa če so smeti razmetane," se zaveda Jesenek. Te ekološko umetniške instalacije niso prijetna paša za oči in za svoja dejanja bo najverjetneje kaznovan.
Profilna slika osebe Franc JesenekNa Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Maribor so pozvali Franca Jesenka, naj se izjavi o okoliščinah prekrška, ki naj bi ga bil storil novembra lani. In sicer inšpektorat navaja, da je na občinski cesti križišča pri Ruški koči in hotelu Areh na Pohorju odložil odpadke in jih obesil na prometni znak. To naj bi bil storil večkrat in še kar nadaljuje. "S tem dejanjem kvari ugled Pohorja, saj ni dopustno, da tuji turisti vidijo smeti viseti na prometnih znakih in ograjah, kamor jih odlaga gospod Jesenek," je zapisano v obrazložitvi pristojnega inšpektorata. Tako ga namerava inšpektorat kaznovati kot povzročitelja odlaganja smeti, sam pravi, da je odvržene smeti le pobral in jih, zbrane v vrečki, obesil na prometni znak. Tako želi izsiliti več košev za odpadke na tem območju in njihovo redno praznjenje. A zaplete se prav pri odvozu. "Zato obešam, da jih vidijo, pa vseeno teh odpadkov ne želi nihče odpeljati v dolino. Več kot pol dela sem opravil, a odvoza nikakor ne morem. Popustil ne bom," je Jesenek odločen, da ga tudi kazni ne bodo ustavile.imageimage

Milan Klančnik, oskrbnik Ruške koče, mu priznava okoljsko dobronamernost, a meni, da s svojimi ravnanji ne rešuje problemov, temveč ustvarja nove. "Predlagali smo mu, da lahko odlaga smeti v naše kesone, ampak ne želi, češ da naj ljudje vidijo, kakšne packe so. Saj je res, da ljudje odpadkov ne odpeljejo nazaj v dolino, kot bi morali, ampak jih kar odvržejo. Ampak težava je, da Jesenek iz enega smetišča dela drugo smetišče," je oster Klančnik in doda, da ni problem v tem, da Jesenek pobira in zbira smeti, ampak bi se moral tudi dogovoriti, kdo in kdaj jih bo odpeljal. "Ne moremo imeti takšnega Pohorja, da se turist pelje po cesti in so ob cesti obešene vrečke s smetmi. Imamo pogodbo s pristojnim komunalnim podjetjem, ki prazni naše kesone, a se ne ustavljajo kjerkoli, kjer vidijo vrečke, ampak kjer imajo pogodbo za odvoz. Saj veste, vse je denar," je še pojasnil Klančnik.
In kdo bo odpeljal smeti? Direktorica občinske uprave občine Ruše Karin Jurše je jasna, da naj vsak počisti na svojem. "Ni vse zemljišče last občine. Kjer imamo mi pravico do dostopa, mislim, da smo že vse odpeljali. Jaz na zasebno zemljo ne morem hoditi in odvažati smeti. Prav tako ne moremo brez soglasja postaviti košev za smeti tam, kjer zemlja ni občinska," je razložila Juršetova. Lastništvo zemljišč na tem delu Pohorja je razdeljeno med občino Ruše, dve podjetji, ki sta v stečajnem postopku, med večje kmete in še kom. In dokler se lastniki med seboj ne bodo dogovorili ali kako drugače organizirali ter poskrbeli za odlaganje in odvoz smeti, bo Franc Jesenek s smetmi še naprej vzbujal pozornost.

Barbara Bradač 

 

Vecer.si 04.04.2017
Smetišče na Pohorju
 

 

1 komentarjev na članku "Smetišče na Pohorju"

Tone Škarja,

To je pa čisto "po naše". Raje še tak kup gnoja, da je le pod preprogo. Niso krivi packi, ki puščajo svoj podpis v naravi. Niso krivi tisti, ki bi morali vsaj okolico cest in poti čistiti. Kriv je gospod Franc Jesenek, ki nam nastavlja ogledalo, pa s podobo v njem nismo zadovoljni. - Zahvalite se mu, ne pa ga grajati! - T.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije