Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 14.04.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo zjutraj in dopoldne pretežno oblačno, popoldne pa delno jasno, nastale bodo krajevne plohe, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na soboto.
V soboto bo večinoma oblačno, občasno bo deževalo.
Do nedelje zjutraj bo dež ponehal, delno se bo zjasnilo, predvsem popoldne bodo še krajevne plohe.
V ponedeljek bo delno jasno s popoldanskimi krajevnimi plohami.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost pred snežnimi plazovi MAJHNA, 1. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je večinoma stabilna, snega je v gorah malo. Sneg je večinoma dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj marsikje pomrznjena in trda. Čez dan se zlasti na osončenih legah, nižje pa tudi v senci, ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, snega je v gorah malo in se pod okoli 2200 m hitro tali. Možnost, da bi sprožili kakšen snežni plaz, je majhna.

V petek bo delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno s posameznimi kratkotrajnimi plohami. 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 2200 m. Ponoči bo večinoma oblačno, pojavljale se bodo občasne padavine. V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo zvečer od severa ponehale. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1800 m nad morjem. Predvidoma bo zapadlo od 5 pa do 20 cm snega, odvisno predvsem od nadmorske višine. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več popoldne. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe, zvečer in v noči na ponedeljek pa se bodo padavine prehodno nekoliko okrepile predvsem v zahodni polovici Slovenije. Takrat se bo meja sneženja spustila malo pod 1000 m nad morjem. Do ponedeljka zjutraj bodo padavine ponehale in v ponedeljek bo večinoma suho in deloma sončno vreme.

Snežna odeja je razmeroma stabilna. V soboto bo snežilo na razmeroma trdo podlago, zato bo novi sneg z njo slabše sprijet. Na območjih, kjer bo padlo okoli 20 cm snega, bo novi sneg potencialno labilen. S strmih pobočij bodo možni tudi manjši plaziči novega snega ali osipi. Tudi v nedeljo bo novi sneg še lahko potencialno nestabilen, potem pa se bo predvidoma že toliko sesedel, da se bo možnost plazenja zmanjšala. V noči na ponedeljek bo predvsem na območju Julijskih Alp snežilo do nadmorske višine malo pod 1000 m in spet bo lahko zapadlo od 5 do okoli 10 cm snega, ki bo nekoliko povečal možnost plazenja.

14.04.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Bilten URSZR – 14.04.17"

Franci Savenc,

Bilten - 02.04.17: http://www.gore-ljudje.net/objava/133186/

Ob 12.49 je na poti iz Krme proti Kredarici zdrsnil planinec in se pri tem tako hudo poškodoval, da je na kraju umrl. Posredovali so gorski reševalci iz postaje GRS Mojstrana z zdravnikom, posadko in helikopterjem Slovenske vojske, ki so pokojnega planinca iz kraja nesreče na nadmorski višini 2400 metrov prepeljali v Mojstrano, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije