Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Županov kotiček

Bohinjske novice - Franc Kramar: Smo v drugi polovici letošnje zimske sezone, ki jo je zaznamovalo pomanjkanje snega in posledično Sodelovanje GD Jurček in PD PT

Spoštovane Bohinjke in Bohinjci!

Smo v drugi polovici letošnje zimske sezone, ki jo je zaznamovalo pomanjkanje snega in posledično tudi slab turistični obisk zimskih mesecev. Nedvoumno se je zopet pokazalo, da je Bohinj poletni turistični center, zimski pa od propada Koble ne more konkurirati smučarskim centrom po Sloveniji. Človek bi pričakoval, da bodo lastniki Koble in njihov direktor naredili vse, da bi zagnali smučišče, pa so razprodali snežne topove in teptalce, tako da je prihodnost Koble pod okriljem Koble ŽTG končano in obstoječe naprave ni možno več usposobiti. Edina rešitev, ki se ponuja in je realna, je izgradnja novega smučišča pod okriljem Boštjana Čokla, ki pa mora na novo pridobiti gradbeno dovoljenje, saj so prejšnjega zaradi pritožbe odpravili. Glede na dejstvo, da so pri tej investiciji ključni lastniki zemljišč, smo organizirali sestanek z njimi, na katerem je bilo lastnikom in nekaterim turističnim delavcem razloženo o položaju, v katerem se trenutno nahaja investicija. Treba je povedati, da je tehnična dokumentacija, ki ni bila poceni, pripravljena, treba je pridobiti le soglasja nekaterih lastnikov, ki žal trdo vztrajajo in ne podpišejo pogodb. Zaradi novega Zakona o agrarnih skupnostih je prav tako treba na novo pridobiti soglasje, kar zahteva poseben postopek, ki pa ga bo agrarna skupnost - upam - realizirala na svoji skupščini, tako da bo zadoščeno zakonu. Ob tem pa vseeno ne morem mimo tistih, ki trmasto in brez razloga »nagajajo« projektu in ne nosijo pri tem nobene odgovornosti. V kolikor bodo zaostrili svoje zahteve, bom njihova imena tudi javno objavil, da bodo nosili odgovornost do nas, še bolj pa do naših otrok, za katere bi izgradnja omenjenega smučišča pomenila razvojni potencial Bohinja, prinesla bi možnosti za obstoječe turistične objekte, trgovine in gostilne. Pri tem je treba poudariti tudi to, daje sama izgradnja širšega pomena, podprle sojo vse gorenjske občine in ima ob pogoju, da bo izdano gradbeno dovoljenje, realne možnosti, da pride do izgradnje. Zato se mi zdi pomembno poudariti, da moramo vsi stopiti skupaj in podpirati projekt in se prenehamo spraševati, kdo »stoji zadaj« z denarjem, saj to ni problem občine Bohinj in njenih občank in občanov, ampak bo sredstva zagotovil investitor, same naprave po izgradnji pa bodo ostale v Bohinju.

Ob koncu pa želim sporočiti, da je občina Bohinj med tremi finalisti akcije Zlati kamen, ki predstavlja občine, ki so izkazale največji razvojni preboj v zadnjih štirih letih. Nagrada je odmevna, saj je glavni poudarek pri letošnji nagradi turizem. Osredotočenje na uspeh na razvoju več dobrih in izvirnih praks.

Priznanja bodo podelili 14. marca v Ljubljani, kjer bodo tudi razglasili zmagovalce.

Izkoriščam pa županov kotiček, da vsem Bohinjkam in Bohinjcem čestitam ob našem občinskem kulturnem prazniku 26. marca in Vas vabim na svečanost.

S spoštovanjem!
župan Franc Kramar, univ. dipl. inž. les.  

Tudi pozimi sodelujemo,
čeprav gobe ne rastejo,
rastejo pa prijateljski odnosi

26. januarja je Gobarsko društvo Jurček Bohinj gostilo sekcijo Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana. Omenjeni društvi sta se že predčasno dogovorili o sodelovanju. Gostje iz Ljubljane so se podali peš iz Jereke preko Vodnikovega razglednika do Koprivnika. Pot je bila prijetna, toda potrebna pazljivosti, saj je bila na več delih ledena.
Na Koprivniku jih je sprejel predsednik gobarskega društva Jurček in jim v farni cerkvi predstavil zgodovino Koprivnika in prebivalcev vasi, vlogo Valentina Vodnika kot prvega župnika, tudi pomen Žige Zoisa, predstavil jim je tudi hišo enega od srčnih štirih, Luke Korošca, zgodovino mlina na veter in pa seveda v sami cerkvi pokazal prelepe jaslice, ki so delo domačinov in v kontekstu Kristusovega rojstva povezujejo makete dela in življenja na Koprivniku in okoliških gozdovih. Obiskovalci so bili nad njimi navdušeni in ni jih bilo malo, ki so rekli, da lepših in tako življenjskih še niso videli. Po predstavitvi so se odpravili še po vasi do makete mlina na veter, žiga Slovenske planinske poti Luke Korošca.

Na koncu jih je pričakala okusna enolončnica in domači zavitek v prostorih društva. Ob tem se je razvila prijetna debata in dogovor za naslednje skupno druženje v jeseni in ogled Gorjuš z znamenitostmi, pohodom na Galetovec in nazaj na Koprivnik na malico.

Gobarsko društvo Jurček je s tem srečanjem začelo novo leto, dogovorjenih pa imamo še kar nekaj takih izmenjav z raznimi društvi in skupinami ter seveda tudi ekskurzij. Poleg tega pa društvo vabi tudi ostale pohodnike, kolesarje in izletnike na Koprivnik v prostore društva, kjer se bodo lahko tudi odžejali ali podkrepili z dobrimi enolončnicami, domačimi narezki in zavitki. Vabljeni.

Branko Brgant  
 

 03.03.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije