Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.03.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V sredo bo pretežno oblačno, v vzhodnih krajih pa bo vmes tudi nekaj sonca. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo, kakšna kaplja bo možna tudi do osrednje Slovenije. Ponekod bo pihal južni ali jugozahodni veter.
V četrtek bo predvsem na zahodu pretežno oblačno, drugod pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V zahodni in deloma osrednji Sloveniji se bodo občasno pojavljale manjše krajevne padavine, deloma plohe. Pihal bo jugozahodni veter.
V petek in soboto bo prevladovalo sončno in precej toplo vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi danes nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Možni so tudi posamezni manjši spontani plazovi mokrega snega, na strmejših pobočjih v nižjih nadmorskih višinah so možni talni plazovi mokrega snega.

V sredo bo oblačno in megleno. Čez dan bodo občasne manjše padavine, na Pohorju in v vzhodnih Karavankah pa bo suho. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 metrov. Višje bo lahko do večera zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, več v Julijcih, nižje pa bo dež dodatno razmočil sneg. Pihal bo jugozahodnik. V četrtek bo v vzhodnem delu naših gora delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, drugod pa spremenljivo do pretežno oblačno. Še se bodo pojavljale občasne manjše krajevne padavine z mejo sneženja na okoli 1900 metrov nad morjem. Ledišče bo med 1500 in 2700 metrov nad morjem. Pihal bo jugozahodnik. Vendarle bo ponekod nekaj več sonca kot v sredo. V petek bo prevladovalo sončno vreme. Veter bo šibak. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2800 metrov.

Snežna odeja je razmeroma stabilna, le sredi dneva in popoldne se na prisojnih pobočjih nekoliko labilizira. Kakšen snežni plaz lahko na teh mestih sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje, s strmih pobočij pa se lahko tudi spontano sproži kakšen plaz mokrega snega. Sredin novi sneg se bo v visokogorju slabo sprijel s skorjasto podlago in se bo v četrtek ob nekoliko višji dnevni temperaturi ter zaradi večje količine sončnega sevanja ta plast snega lahko spontano prožila s strmih pobočij. Ker pa bo novega snega malo, bodo to le manjši plazovi in osipi. Nižje, kjer je snežna odeja premočena do tal, deloma bo to pospešil še sredin dež, bodo s strmih poobčij možni posamezni talni plazovi mokrega snega. V petek bo ob razmeroma sončnem vremenu vpliv dnevnega segrevanja še večji, zato se bo zlasti na prisojnih pobočjih snežna odeja čez dan dodatno labilizirala.

22.03.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije