Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.03.17

Padalec na težko dostopnem terenbu
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 14.27 se je nad krajem Vitovlje v občini Nova Gorica poljskemu jadralnemu padalcu med poletom zaprlo glavno padalo, tako da je le tega odvrgel in z rezervnim pristal na težko dostopnem terenu. Ker je padalec obvisel s padalom na drevesu so posredovali reševalci GRS Tolmin in reševalci ekipe za hitre intervencije HRI v občini Nova Gorica. Poljskemu padalcu so pomagali z drevesa, pobrali padalo in nepoškodovanega pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo sprva delno jasno, čez dan pa zmerno, predvsem na vzhodu občasno tudi pretežno oblačno.
V četrtek bo večinoma sončno.
V petek bo precej jasno in še nekoliko topleje. Sredi dneva in popoldne bo pihal jugozahodni veter in nekaj oblačnosti bo nastalo v hribih severne Primorske.
V soboto se bo pooblačilo. Občasno bo ponekod rahlo deževalo, a količina padavin bo majhna. Še bo pihal jugozahodnik. Prehodno bo nekoliko hladneje.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi nad nadmorsko višino okoli 1400 metrov ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje.
Snežna odeja se proti poldnevu in popoldne zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih ojuži in zato se vrhnja plast nekoliko labilizira. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja ponekod trda in deloma poledenela, zato je tam nevarnost zdrsov.

Nadaljuje se večinoma sončno vreme. Ledišče je bilo v torek na nadmorski višini okoli 1900 metrov, v sredo bo še nekoliko višje. Snežna odeja je večinoma skorjasta ali pomrznjena in trda, v osojah visokogorja pa je sneg ponekod še mehak. Na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod zaradi vetra tudi razmeroma trd. Čez dan se na osončenih legah sneg zmehča.

Prevladovalo bo sončno vreme, nekaj več oblačnosti bo občasno predvsem v vzhodnem delu naših gora. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2300 metrov. V visokogorju bo občasno pihal zmeren veter severnih smeri.

Čez dan se bo sneg, razen v senčnih legah visokogorja, ojužil, ponoči pa pomrznil. Krepila se bo skorja, v osojah visokogorja bo sneg še lahko ostal mehak. V jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah bo snežna odeja marsikje trda in deloma poledenela, zato je tudi nevarnost zdrsov. Snežna odeja bo razmeroma stabilna, le sredi dneva in popoldne na prisojnih pobočjih, ter v senčnih legah visokogorja, predvsem na mestih z napihanim snegom, potencialno nekoliko labilna. Kakšen snežni plaz lahko na teh mestih sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje.

15.03.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije