Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 09.03.17

Po pobočju padel pohodnik
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 17.04 je na Grmadi, občina Celje, po pobočju padel pohodnik in se pri tem poškodoval. Posredovali so reševalci Postaje GRS Celje, ki so dostopili do poškodovanega, ga oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila NMP Celje, s katerim je nato bil prepeljan v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost pred snežnimi plazovi nad nadmorsko višino okoli 1400 metrov ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje.
Snežna odeja postane na osončenih legah bolj labilna proti poldnevu in popoldne zaradi vpliva sonca. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih so možni tudi posamezni spontani plazovi, predvsem manjših razsežnosti. Sneg je zaradi močnega vetra na izpostavljenih legah precej spihan.

Vrhnji, novejši del snežne odeje se je pod nadmorsko višino okoli 1500 metrov že precej sesedel in nekoliko preobrazil, višje, še zlasti v osojah, pa je sneg ostal slabo preobražen in razmeroma mehak. Stanje snežne odeje je precej različno, odvisno je ne samo od nadmorske višine in orientacije, temveč tudi od dela dneva. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Čez dan se sneg na osončenih legah ojuži, ponoči pa pomrzne. V osojah visokogorja je sneg še večinoma mehak in suh, na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod pa zaradi vetra razmeroma trd.

V ponedeljek je bilo precej jasno. Nulta izoterma se bo dvigala in bo do večera na nadmorski višini okoli 1800 ali 1900 metrov. V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Še topleje bo, nulta izoterma se bo dvignila do nadmorske višine okoli 2200 ali 2300 metrov. V noči na petek se bo nekoliko ohladilo. V petek bo delno jasno in vetrovno, pihal bo močan severni veter.

Sneg se bo še naprej preobražal in sesedal, zlasti na osončenih legah, pa tudi v senčnih legah sredogorja. Le v osojah visokogorja bo preobrazba še počasna. Čez dan se bo snežna odeja ojužila, ponoči pa pomrznila. Zato se bo snežna odeja čez dan dodatno labilizirala, ponoči pa, ko bo sneg pomrznil, manj labilna. Krepila se bo skorja. Sredi dneva in popoldne se bodo zato lahko s strmejših pobočij spontano prožili posamezni plazovi južnega snega. V petek se bo nekoliko ohladilo in zato bo postala snežna odeja nekoliko bolj stabilna.

Razmere v gorah

 

09.03.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije