Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.03.17

Pod Kriško steno se je poškodoval
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 11.48 si je na turnem smuku pod Kriško steno, občina Kranjska gora, smučar poškodoval ramo. Reševalci GRS Kranjska Gora z zdravnikom letalcem in posadko helikopterja Slovenske vojske so poškodovanega smučarja z vitlom dvignili v helikopter in ga prepeljali SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho vreme. Čez dan bo ponovno zapihal jugozahodni veter.
V soboto bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pretežno oblačno, drugod bo povečini delno jasno. Dopoldne se bodo na zahodu pričele pojavljati rahle padavine, ki se bodo popoldne krepile in zvečer prehodno razširile proti vzhodu. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo.
V nedeljo bo povečini pretežno oblačno. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bo občasno deževalo. Veter bo oslabel.
V ponedeljek kaže na pretežno oblačno vreme, občasne padavine se bodo prehodno razširile nad vso državo. Na Primorskem bo zapihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost pred snežnimi plazovi nad nadmorsko višino okoli 1300 m ZNATNA, 3. stopnje, pod nadmorsko višino okoli 1300 m pa ZMERNA, 2. stopnje, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah, kjer je snega manj, pa MAJHNA, 1. Stopnje, po petstopenjski evropski lestvici. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz kložastega snega. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo več. Sneg je zaradi močnega vetra, ki je pihal ob sneženju, precej spihan.

V snežni odeji je pod vrhnjo plastjo najnovejšega snega marsikje plast babjega pšena, kar pomeni potencialno drsno površino. Snežna odeja se je sicer ob deloma sončnem vremenu že nekoliko sesedla. Ledišče je bilo večinoma na nadmorski višini med 1300 in 1500 m, višje se je sneg bolj preobražal le na osončenih legah, v osojah pa je marsikje še ostal pršič. Veliko je klož, na vetru izpostavljenih legah je sneg marsikje povsem spihan do starejše podlage.

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, nekoliko več sonca bo v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. V soboto bo v vzhodnih Karavankah delno jasno, drugod po gorah pa pretežno oblačno in marsikje megleno. Občasne padavine bodo zjutraj in deloma dopoldne predvsem v zahodnih Julijcih, čez dan se bodo postopno širile nad zahodne in osrednje Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. Meja sneženja bo večinoma med 1200 in 1500 m, višja bo vzhodneje. Več padavin bo v Julijskih Alpah, kje bo lahko zapadlo na zahodu tudi okoli 40 cm snega, drugod v Julijcih in v zahodnih Karavankah od 10 do 20 cm, v preostalem delu naših gora pa okoli 10 cm. Pihal bo okrepljen južni do jugozahodni veter. V noči na nedeljo se bodo padavine prehodno pojavljale tudi v vzhodnih Karavankah. V nedeljo in do ponedeljka zjutraj bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasne manjše padavine pričakujemo predvsem v Julijskih Alpah ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Nekoliko hladneje bo, meja sneženja bo okoli 300 m nižje kot v soboto. Jugozahodni veter bo nekoliko oslabel.

V petek se bo snežna odeja še naprej počasi sesedala in preobražala, v krajih s sončnim vremenom tudi v visokogorju, drugod pa le pod okoli 1500 m. Višje ter v senčnih legah bo sneg ostal slabo preobražen ter večinoma mehak in suh. V soboto se bo ob novem sneženju začel spet nabirati novi sneg, ki ga bo okrepljen jugozahodni veter prenašal v zamete na severne in vzhodne strani grebenov in sedel. Sneg bo nad okoli 1500 m večinoma suh in se bo slabo prijemal s podlago tam, kjer je površina skorjasta ali trša zaradi vetra. V nedeljo se zaradi precej oblačnega vremena in nekoliko nižjih temperatur novozapadli sneg večinoma ne bo kaj dosti sesedel in stabiliziral. Snežna odeja bo še naprej ostala POTENCIALNO NESTABILNA predvsem na mestih z napihanim snegom, kjer boste lahko sprožili plaz kložastega snega, na starih kložah pa bo tudi nov sneg. V Julijskih Alpah, kjer bo ob koncu tedna zapadlo več snega, pa pričakujemo tudi spontano plazenje predvsem s strmih pobočij.

03.03.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije