Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.02.17

Poškodoval se je deskar
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 14.12 se je na smučišču Vogel v občini Bohinj poškodoval deskar. Poškodovanega deskarja so oskrbeli reševalci na smučišču. Gorski reševalci GRS Bohinj in posadka s helikopterjem Slovenske vojske so ga prepeljali v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo sprva pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne pa se bo delno razjasnilo. Zapihal bo jugozahodni veter. Ponoči se bo v zahodni Sloveniji spet pooblačilo. Jugozahodnik nad nami se bo krepil.
V torek bo povečini oblačno, le na severovzhodu bo še nekaj sonca. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 1500 metri pa snežilo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldne in zvečer se bodo padavine krepile in širile proti vzhodu. V noči na sredo bodo padavine zajele vso Slovenije. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 500 m.
V sredo zgodaj dopoldne bodo padavine od severa ponehale, delno se bo zjasnilo. Popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha.
V četrtek kaže na deloma jasno in suho vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost pred snežnimi plazovi nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. Stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Snežna odeja se čez dan na soncu ojuži in nekoliko labilizira, ponoči pa pomrzne. V senci ostaja sneg suh. Na vetru izpostavljenih legah je ponekod sneg precej spihan, trd in poledenel.

V nedeljo do noči je po gorah zapadlo od 10 do 30 cm snega. Nad okoli 1800 m je bil sneg ves čas suh, zato se je slabše sprijel s podlago. Nižje je bil sprva moker, povezava s podlago je zato boljša. Snežna odeja je trenutno mehka in rahla. Veliko je zametov na vse straneh.

V ponedeljek bo sončno. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2200 m, popoldne se bo predvidoma spustilo pod 2000 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. V torek bo v večjem delu naših gora že oblačno in tudi megleno. Manjše padavine se bodo pojavljale v zahodnih in južnih Julijcih ter ponekod na Notranjskem, čez dan pa postopno tudi v Karavankah in v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp. Popoldne se bodo padavine krepile in v noči na sredo zajele vso Slovenijo. V torek bo pihal zmeren do močan jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1700 m, v noči na sredo pa se bo ohladilo. Meja sneženja bo zato sprva lahko tudi nad 1500 m, v krajih z obilnejšimi padavinami na severozahodu pa med 1100 in 1300 m. V noči na sredo se bo meja sneženja spustila pod 800 m, ponekod lahko za krajši čas tudi do nižin.

ZARADI PRIČAKOVANIH PADAVIN SE BODO LAVINSKE RAZMERE v TOREK HITRO SLABŠALE.
V ponedeljek se bo sneg čez dan ojužil, le v senčnih legah visokogorja bo ostal suh. Ponoči bo pomrznil predvsem v vzhodnem delu naših gora, kjer bo še nekaj jasnine, drugod pa zaradi vetra in oblačnosti večinoma le nad okoli 2000 m. V torek se bo začel v visokogorju nabirati nov sneg. Nad okoli 2000 m bo snežilo na pomrznjeno in ponekod trdo podlago. Nižje bo sneg moker, pod okoli 1500 m bo dež razmočil snežno odejo in jo talil. Zato se bo tekom dneva počasi povečevala nevarnost plazov. Do srede zjutraj bo v Julijskih Alpah predvidoma zapadlo od 20 do okoli 70 cm snega, odvisno od nadmorske višine. Drugod bo snega manj, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih ter osrednjih Karavankah ga bo predvidoma od 10 do 20 cm. Jugozahodni veter bo prenašal sneg v zamete. Pričakujemo, da se bodo že med sneženjem predvsem v Julijskih Alpah s strmih pobočij prožili plazovi novega snega. Pod mejo sneženja se bodo lahko s strmih, predvsem travnatih pobočij prožili talni plazovi razmočenega snega.

27.02.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije