Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimove Jegle

Rovt ali velik gorski travnik Zimove Jegle je nižje in vzhodno proti vasi Nemški Rovt in že dokaj poraščen, včasih vsako leto redno pokošen v lasti Zimove kmetije iz vasi ...Janez Pikon: Gozdni predel in travnik si miselno povežem z Zimovim Jožem in Johanco, ko sta skrbno urejala obdelovalno zemljo pod predelom Srnjak.

Zimove Jegle

Najprej obiščem izvir in Pavlov studenec ob predelu Lajnar pod Dolinarjevim (ta dolgim) rovtom in nadaljujem mimo Biščove kamnite stavbe, ki je še slediti temelje, nekoč domačije v vasici Ravne. Ob kamnitem obzidju hišice ni več slediti Biščovega in Tubejovega rovta, po katerem je vodila stezica na Rižce in Strme. Rovt ali velik gorski travnik Zimove Jegle je nižje in vzhodno proti vasi Nemški Rovt in že dokaj poraščen, včasih vsako leto redno pokošen v lasti Zimove kmetije iz vasi.

Gozdni predel in travnik si miselno povežem z Zimovim Jožem in Johanco, ko sta skrbno urejala obdelovalno zemljo pod predelom Srnjak ...Prečkam manjši potok in že sem v predelu Mlake, večinoma v lasti vaščanov vasi Nemški Rovt ...Številni urejeni travniki, jeseni tudi pašniki sežejo vse pod predel Strzi ...Najprej obiščem izvir in Pavlov studenec ob predelu Lajnar pod Dolinarjevim (ta dolgim) rovtom in nadaljujem mimo Biščove kamnite stavbe ...Ob kamnitem obzidju hišice ni več slediti Biščovega in Tubejovega rovta, po katerem je vodila stezica na Rižce in Strme ...Izročilo domačinov iz naše preteklosti, kmetov in pastirjev je celotnemu bohinjskemu gorskemu in planinskemu svetu ...

Prečkam manjši potok in že sem v predelu Mlake, večinoma v lasti vaščanov vasi Nemški Rovt. Številni urejeni travniki, jeseni tudi pašniki sežejo vse pod predel Strzi. Izročilo domačinov iz naše preteklosti, kmetov in pastirjev je celotnemu bohinjskemu gorskemu in planinskemu svetu vtisnilo razsežnosti človeškega bitja in mu dalo podobo, ter vrednote pridnega kmečkega življenja.

Številni urejeni travniki, jeseni tudi pašniki sežejo vse pod predel Strzi ...Najprej obiščem izvir in Pavlov studenec ob predelu Lajnar pod Dolinarjevim (ta dolgim) rovtom in nadaljujem mimo Biščove kamnite stavbe ...Prečkam manjši potok in že sem v predelu Mlake, večinoma v lasti vaščanov vasi Nemški Rovt ...Samo zaradi teh dokazov smemo gorsko krajino šteti za svojo in se z njo postavljati, če nam to kaj pomeni ...Številni urejeni travniki, jeseni tudi pašniki sežejo vse pod predel Strzi ...Brez tega izročila bi bil naš gorski svet siromašnejši, kot je siromašen, zapuščen in kulturno razvrednoten ...

Brez tega izročila bi bil naš gorski svet siromašnejši, kot je siromašen, zapuščen in kulturno razvrednoten povsod tam, kjer dandanes stavbna dediščina propada, kulturna podoba krajine pa izginja.

Samo zaradi teh dokazov smemo gorsko krajino šteti za svojo in se z njo postavljati, če nam to kaj pomeni, kot je mnogo in vse pomenilo Zimovima, Jožetu in Johanci, ki sta skrbno negovala Zimove Jegle.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Zimove Jegle

Zimove JegleGozdni predel in travnik si miselno povežem z Zimovim Jožem in Johanco, ko sta skrbno urejala obdelovalno zemljo pod predelom Srnjak ... Travniki na LhaPrečkam manjši potok in že sem v predelu Mlake, večinoma v lasti vaščanov vasi Nemški Rovt ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije