Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poti Lada Klara

image1Večer, Pomurje: V knjižnici razstavlja starosta murskosoboške fotografije

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti se z razstavo fotografij še do konca januarja predstavlja Lado Klar, član Fotokluba Murska Sobota. Razstava prikazuje avtorja ne le kot fotografa, ampak prek fotografij tudi v vseh njegovih drugih glavnih dejavnostih. Klar, ki je lani dopolnil 80 let, je vrsto let delal v nekdanjem murskosoboškem trgovskem podjetju Potrošnik kot aranžer, bil je fotoreporter pri Vestniku, kot zunanji sodelavec je bil snemalec za Televizijo Slovenija, v prostem času pa predvsem planinec.
Klar je član Fotokluba Murska Sobota vse od njegove ustanovitve pred 20 leti. Fotografija je postala del njegovega življenja že zelo zgodaj. Zanimanje za fotografijo, pravi Klar, seže v otroška leta, ko mu je sorodnik podaril rabljen fotoaparat. Svoje znanje je stalno nadgrajeval in izpopolnjeval, spremljal je tudi razvoj fotografske industrije in se sproti seznanjal z novostmi. V želji po širjenju svojega znanja je, pravi, tudi veliko eksperimentiral.

image1Na številnih razstavljenih fotografijah je Murska Sobota (tudi prva monografija Murske Sobote iz leta 1980 je polna njegovih fotografij tega mesta), na ogled so prav tako fotografije, ki jih je posnel za nekatera podjetja, pa mnoge, ki so nastale na njegovih planinskih in gorniških poteh in potovanjih. Mont Blanc, Kilimandžaro, Ararat, Akonkagva so le nekateri od osvojenih vrhov, lani pa se je drugič odpravil v Himalajo, na treking, katerega končni cilj je bil Kala Patar. Seveda je fotoaparat del njegove obvezne opreme v gorah. Klar je med drugim prejemnik najvišjega priznanja Planinske zveze Slovenije, svečane listine. Na razstavi je na ogled tudi fotografija, ki je bila objavljena na naslovnici Vestnika 29. aprila 1971 in je bila prva barvna fotografija, ki je krasila ta časopis (ta je zatem sicer še naprej dolga leta objavljal le črno-bele fotografije). Razstavo je odprl predsednik Fotografske zveze Slovenije Ivo Borko. (ng)  

Fotografija: Odprtju razstave je prisostvovalo veliko obiskovalcev. (Zauneker)
 

Vecer.si 26.01.2017
Pot Lada Klara

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije