Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 23.01.17

Pospremili so jih v dolino
Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 18.11 so na območju Krna, občina Kobarid gorski reševalci GRS Tolmin začeli z iskalno akcijo za pogrešanimi italijanskimi pohodniki. Pohodnike so nepoškodovane našli in jih varno pospremili v dolino.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v hribovitem svetu precej jasno, po nižinah v notranjosti pa bo večji del dneva oblačno ali megleno. Prehodno bo nekoliko bolj oblačno tudi na Primorskem.
V torek bo v višjih legah in na Primorskem pretežno jasno, pihala bo zmerna burja, drugod bo večinoma oblačno ali megleno.
V sredo in v četrtek bo na Primorskem precej jasno, pihala bo šibka do zmerna burja. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je nevarnost pred snežnimi plazovi v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. Stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Spontanega plazenja ne pričakujejo, lahko pa sprožimo snežni plaz ob večji obremenitvi snežne odeje PREDVSEM na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih, predvsem na tistih, kjer je snežilo na travnato ali z listjem pokrito podlago. Nižje je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Novega snega ni, temperatura je bila pod ničlo. Ob sončnem vremenu se tudi na prisojnih pobočjih sneg čez dan večinoma ni ojužil. Močnejšega vetra ni bilo. Sneg je v zatišnih legah večinoma mehak, na vetru izpostavljenih mestih pa je ponekod trd. Sicer pa je v glavnem mehak in suh. Vetru izpostavljene lege so tudi močno spihane, veliko je klož.

Nadaljevalo se bo suho vreme. V gorah bo tudi večinoma sončno, nekaj več oblačnosti bo predvsem v ponedeljek popoldne ali zvečer in torek. V višinah bo v ponedeljek toplo, temperatura bo nad ničlo v plasti nekje med 1000 in 1500 m. V torek se bo ohladilo in nato bo temperatura do petka pod ničlo. Nekoliko izrazitejši vzhodni veter bo pihal od torka do četrtka, a ne bo posebno močan. Zato ne pričakujemo dosti novega napihanega snega.

V ponedeljek se bo snežna odeja na prisojnih pobočjih sredogorja čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Nastajala bo tanka skorja. Od torka dalje sonce zaradi nizkih temperatur ne bo imelo večjega vpliva na preobražanje snežne odeje. Predvsem v senčnih legah in nad okoli 1700 m bo sneg ostal razmeroma slabo preobražen. Nevarnost snežnih plazov bo nad to nadmorsko višino predvidoma do petka ostala 2. stopnje.

23.01.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije