Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.01.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V soboto bo pretežno jasno, ponekod na Kočevskem in v Beli krajini pa bo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megleno. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V nedeljo bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se bo lahko ponekod v jugovzhodni Sloveniji ter v Prekmurju zadržala tudi večino dneva. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo v noči na ponedeljek ponehala.
V ponedeljek bo delno jasno, predvsem na jugozahodu pa se bo zmerno pooblačilo. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost, ki se bo ponekod lahko zadržala večino dneva. Po nižinah bo mrzlo, v višjih legah pa topleje.
V torek bo precej jasno z nekaj megle ali nizke oblačnosti po nižinah. Na Primorskem bo spet zapihala šibka burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje ni bilo v hribih več omembe vrednih padavin. Okrepljen veter vzhodnih smeri je prenašal sneg v zamete. Temperatura je bila pod ničlo. Sneg je v zatišnih legah večinoma mehak, na vetru izpostavljenih mestih pa je ponekod trd. Vetru izpostavljene lege so tudi močno spihane, veliko je klož.

Nevarnost pred snežnimi plazovi je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1300 metrov, v vzhodnem delu naših gora pa nad okoli 1700 metri, ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Spontanega plazenja ne pričakujejo, lahko pa sprožimo snežni plaz ob večji obremenitvi snežne odeje PREDVSEM na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih, predvsem na tistih, kjer je snežilo na travnato ali z listjem pokrito podlago. Nižje, ter povsod tam, kjer je snežilo na kopno podlago, je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Nadaljevalo se bo suho in precej jasno vreme. V višinah se bo postopno segrevalo. Na zahodu se bo že v soboto ničta izoterma dvignila do nadmorske višine okoli 1000 metrov, v nedeljo pa bo v večjem delu Slovenije temperaturni obrat, ničta izoterma pa bo na okoli 1700 metrih. Veter bo razmeroma šibak. V nedeljo se bo obrnil v jugozahodno smer, a bo predvidoma prešibak, da bi delal nove zamete.

Sprva bo zaradi nizkih temperatur sneg ostal slabo preobražen. Od sobote in nedelje dalje pa se bo zaradi otoplitve snežna odeja v plasti s pozitivno temperaturo na prisojnih pobočjih čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Nastajala bo skorja. V osojah bo sneg zaradi suhega zraka ostal mehak in slabo preobražen. Večja možnost, da sprožite snežni plaz bo predvsem na strmejših pobočjih, zlasti v osojah na mestih z napihanim snegom. Pa še to predvsem v visokogorju in na pobočjih s travnato podlago. Na prisojnih pobočjih se bo predvsem od nedelje dalje snežna odeja počasi stabilizirala.

21.01.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije