Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 13.01.17

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

V petek bo oblačno, ponekod tudi megleno. Predvsem v jutranjih urah bo še nevarnost poledice. Zjutraj se bodo padavine od zahoda razširile tudi na vzhodno Slovenijo. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo deževalo, sredi dneva in popoldne pa bo dež od severa prešel v sneg. Razmere bodo zimske. Jugozahodni veter bo dopoldne oslabel. Popoldne bo zapihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Ponoči bodo padavine slabele in postopno ponehale, najkasneje na jugu in vzhodu države.
V soboto bo sprva zmerno do pretežno oblačno, med dnevom pa se bo delno razjasnilo. Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter.
V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Spet bo hladneje. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V ponedeljek kaže na delno jasno in hladno vreme. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. V drugi polovici dneva bo oblačnost naraščala. Burja se bo nekoliko okrepila.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov 3. stopnje (ZNATNA).
Nevarnost pred snežnimi plazovi se zaradi novega snega hitro povečuje. V Julijskih Alpah je do petka zjutraj zapadlo od 10 do okoli 40 cm snega, ki ga je veter močno spihal. Drugod je bilo do jutra snega malo, do največ 10 cm, a se padavine širijo proti vzhodu. Meja sneženja je severno od Bohinjskega grebena nizko, drugod se je zvišala na 1000 do 1200 m nadmorske višine. Na staro, trdo snežno odejo je v visokogorju, predvsem v Julijskih Alpah, zapadel novi sneg, ki je povečini suh. Drugod je bila podlaga povečini kopna. Okrepljen jugozahodnik prenaša novi sneg v zamete. Sneg je rahel in mehak. V petek dopoldne bo v južni Sloveniji lahko deževalo do nadmorske višine okoli 1300 m, na severu pa bo meja sneženja med 600 in 700 m. Popoldne se bo meja sneženja postopno spustila do nižin. V noči na soboto bodo padavine od severozahoda ponehale. Količina snega bo odvisna od nadmorske višine in od geografske lege. Največ padavin bo v zahodni in jugozahodni Sloveniji, najmanj na severovzhodu. V nedeljo in ponedeljek bo suho in mrzlo vreme, temperatura bo v gorah pod ničlo. Nad mejo sneženja sneži na zmrznjeno kopno podlago, v visokogorju, kjer je sneg, pa na trdo in deloma poledenelo snežno odejo. Na travnati in z listjem prekriti ter na zasneženi podlagi bo novi sneg slabo povezan s podlago. Drugod ter v nižjih nadmorskih višinah, kjer bo tudi deževalo, bo povezava s tlemi boljša. Jugozahodni veter se bo v petek popoldne obrnil v severno do severovzhodno smer, v soboto pa bo pihal severozahodnik. Veter bo delal zamete in gradil opasti. Zaradi nizkih temperatur bo sneg v naslednjih dneh ostal razmeroma rahel in suh ter se bo le počasi sesedal in preobražal. Nevarnost snežnih plazov se bo danes do konca padavin v visokogorju predvidoma povečala na 3. stopnjo, pod okoli 1000 m, odvisno od geografske lege, pa bo 2. stopnje. Lavinske razmere v gorah bodo v soboto in nedeljo razmeroma neugodne. Sneg bo ostal rahel in suh. Še posebej bodo nevarna mesta z napihanim snegom, strmejša pobočja ter strma travnata pobočja tudi v sredogorju in gričevju tam, kjer bo zapadlo vsaj 20 cm snega.

13.01.2017

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije