Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zajtrk z umetnostjo

Dnevnik: Kam za konec tedna ... v Tivoliju in v družbi grajskega škrata - Slovenski planinski muzej - Ljubljanski grad

KAM ZA KONEC TEDNA
Zajtrk z umetnostjo v Tivoliju in v družbi grajskega škrata

Bivak Fanton v italijanskih Dolomitih

Slovenski planinski muzej vabi v petek, 6. januarja, ob 18. uri na odprtje razstave in predavanje Mihe Kajzelja: Arhitektura bivakov - bivak Fanton v italijanskih Dolomitih.
Bivaki kot funkcionalno poseben in hkrati univerzalen tip gorske postojanke predstavljajo izjemen arhitekturni izziv. Načrtovanje mora upoštevati ekstremne naravne danosti ter izjemno zahtevne pogoje postavitve in gradnje. Ker so postavljeni v neokrnjeno in dragoceno okolje gorskih ambientov, je njihova premišljena in do narave spoštljiva umestitev še kako pomembna. Italijani so v letu 2015 organizirali enega prvih mednarodnih arhitekturnih natečajev, in sicer za bivak Fanton v italijanskih Dolomitih, in prejeli več kot dvesto idejnih rešitev; del teh je na ogled na tokratni razstavi. Gre za primer dobre prakse, ki bi jo bilo glede na naš celoten fond planinskih koč, potrebnih prenove, smiselno uporabiti tudi v Sloveniji.

Škratove skrivalnice na griču

Škrat Hermi, ki je pravi poznavalec zgodovine ljubljanskega gradu, bo po enoletnem potepanju znova obiskal mlade grajske obiskovalce že to nedeljo ob ll. uri. Škrat in njegovi prijatelji - profesorji Hermina, Ludvik, Sigizmund, Marion in Utar - bodo slikovito opisali spremembe, ki so doletele grajski grič skozi zgodovino. V pripovedih zagotovo ne bodo pozabili omeniti svojih vlog v najpomembnejših zgodovinskih trenutkih. Delavnica, ki vam jo Hermi tokrat pripravlja, je svojevrstna. V dvanajstih nadaljevanjih boste izdelali maketo gradu, ki bo hkrati družabna igra, s katero se boste s prijatelji lahko tako zabavali kot spoznavali grajske zanimivosti. V pomoč vam bodo prstne lutke, ki bodo v igri prevzele vlogo figuric, in kartice, s pomočjo katerih boste preverjali svoje znanje o vsem, kar so vam škratje zanimivega pripovedovali čez leto.

Zajtrk z umetnostjo

Če vam še ni uspelo obiskati ljubljanske promenade pri gradu Tivoli, ste že to nedeljo vabljeni na zajtrk z umetnostjo. Promenada je imela nekdaj močan družabni značaj, kajti bila je prostor razkazovanja, spoznavanja, navezovanja stikov in tudi srečevališče zaljubljencev. Na koncu Jakopičevega sprehajališča na griču stoji baročni grad Tivoli, ki vam s terase ponuja Čudovit pogled po parku in na hrib z ljubljanskim gradom. Vstop vanj pa varujejo znameniti štirje markantni bronasti kipi psov brez jezikov. V gradu je v 19. stoletju nekaj let z ženo bival sam maršal Josef Radetzky. Prav letos praznujemo dvesto- petdesetletnico njegovega rojstva. Poleg poguma v bitkah so ga Ljubljančani vzljubili zaradi tega, ker je park odprl meščanom. Tu, v liniji (bio)energetskega nivoja Marijine črte, ki poteka skozi park, gostuje od lani prenovljena kavama Caffe Bienale. S stalno postavitvijo sitotiskov velikega formata jo je s pomočjo arhitektov opremila priznana slovenska umetnica Zora Stančič. V kavami po njenih besedah nisi nikoli sam, saj te - v prostoru druženja in dobre kave - spremljajo različni obrazi in figure z njenih grafik. Ob nedeljah vas z nakupom vstopnice za ogled razstave v galeriji MGLC v kavami čaka posebno doživetje, ki združuje dišeče sladke in raznolike umetniške užitke, to je zajtrk z umetnostjo.

04.01.2017

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije