Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 08.12.16

Primorski dnevnik: »Drugače mladi« ob izlivu Soče / Izlet v neznano / Svetovni dan gora / Zaključni večer SPDT

»Drugače mladi« ob izlivu Soče

Zbralo se nas je okrog trideset pohodnikov namenjenih k izlivu Soče (isola della Cona). Drugače mladim s Tržaškega so se pridružili prijatelji iz Rukulika in Pristranka. Vodil nas je neutrudni Paolo Raseni.

Nebo je bilo sicer oblačno, a ms ni motilo, saj je bila hoja še lažja. Vsi brez izjeme smo občudovali naravo, še posebej jate ptic, ki so doma v laguni. V tem letnem času jih je največ. Prav glasne so bile race, ko so se dvigale z morske gladine in se kmalu potem spuščale spet nanjo. Se najlepši so biti labodi, beli in elegantni so iskali hrano v nizki laguni.

Steza je bila precej blatna, saj se ni še popolnoma posušila po novembrskih poplavah. Ob izlivu Soče smo se okrepčali, tako da smo se lažje podali m povratno pot. Večina se nas je ustavila v restavraciji. Med kosilom se je vlil kratkotrajen dež. Mi pa smo si veselo zapeli nekaj pesmi. Pozdravili smo se z obljubo, da se bom spet srečali na naslednjem pohodu. Vabljeni vsi »drugače mladi«. (km)

Izlet v neznano

Udeležencem izleta v neznano, ki ga organizira SPDT v nedeljo, 11. decembra, priporočamo pohodniško obutev in uporabo pohodniških palic. Pot je sicer nenaporna in primerna za vse, zaradi vlage pa je ponekod spolzka. Odhod z Obredankovega trga ob 8.00 oziroma iz Bazovice, pri Kalu ob 8.20. Prijavljene ki se ne bi mogli udeležiti izleta pa prosimo, da to čim prej javijo, zanimanje za izlet je namreč veliko in čakalna lista ni kratka.

Svetovni dan gora

Ob svetovnem dnevu gora se bodo v osmih alpskih državah, podpisnicah Alpske konvencije, vrstili dogodki posvečeni planinski literaturi.

Ob tej priložnosti bodo vsa tri v mestu delujoča planinska društva Societa Alpina delle Giulie, Associazione XXX Ottobre in Slovensko planinsko društvo Trst, ki jih druži ljubezen do gora, do narave in do mesta, v katerem živimo, skupno obeležila dan z izvirno odrsko uprizoritvijo posvečeno velikem tržaškemu gorniku Juliusu Kugyju. Gledališka skupina Teatro Incontro si je za predlogo odrskemu delu izbrala avtobiografsko Kugyjevo delo La mia vita nel lavoro, per la musica, sui monti (ed. Tamari, 1969). Po njej ga je prosto izoblikovala v delo z naslovom »Andante con varizioni«, v katerem se prepletajo trije jeziki: italijanski, slovenski in nemški in tri duše takratnega Trsta na prehodu med 19. in 20. stoletjem. Tekste je pripravila Etisabetta Guštini, ki je tudi podpisala režijo. Uprizoritev bo v ponedeljek, 12. decembra v gledališču Teatro di Santa Maria Maggiore - ulica/via del Collegio, 6 - Trst z začetkom ob 19. uri. Vabljeni.

Zaključni večer SPDT

Društveni večeri, ko se pred nami iz slike v sliko razvije celoten potek bogate celoletne društvene dejavnosti, so kot nalašč za obujanje spominov in podoživljanje doživetega na gorskih stezah, v stenah in plezališčih, v jamah ati na smučiščih pa tudi za načrtovanje novih podvigov, ki jih hranimo za novo sezono. Letos se bomo člani in prijatelji Slovenskega planinskega društva Trst, srečali v četrtek, 15. decembra 2016, v dvorani K. R. D. Dom Briščki v Briščikih. Začetek ob 19.30. Večer je tudi priložnost, da nazdravimo in si izrečemo topla voščila za nastopajoče leto 2017. Vabljeni.

08.12.2016
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije