Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spolzka trava

image1Večer, Kronika:pogostro vzrok gorskih nesreč. Spolzka trava na Ratitovcu je bila v soboto popoldan usodna za planinko, …

… in čeprav povsod v gorah še ni snega, so tudi druge okoliščine lahko nevarne. Teh sta se premalo zavedala pomanjkljivo opremljena planinca, ki sta se podala na Mojstrovko in se, zahvaljujoč srečnemu naključju, s pomočjo gorskih reševalcev iz Kranjske Gore srečno vrnila v dolino.
image1Tragedija 57-letne domačinke na Ratitovcu je ponoven opomin pred pastjo, ki na oko ni videti nevarno. Spolzka presušena trava je že mnoge planince "odnesla" po pobočju in to se je zgodilo tudi planinki, ki je zaradi posledic padca in zdrsa po pobočju potem podlegla poškodbam. "Vse je zgodilo v soboto popoldne malo pod kočo na Ratitovcu, kjer je planinki zdrsnilo na travi na spolzkem pobočju, nato je drsela in padala nekaj sto metrov in obležala mrtva. Pomagala je sicer možu pri tovoru na tovorni žičnici, žal pa ji kljub hitremu posredovanju ni bilo pomoči," je povedal Roman Hartman iz Gorske reševalne službe Škofja Loka. Nesreč zaradi takih zdrsov vsako leto na začetku zime ne manjka. Trave so lahko namreč prave drsalnice, zato je med hojo na takih pobočjih potrebna posebna previdnost.
Da pa se nekateri zimskih izzivov še vedno lotevajo površno in brez potrebne opreme in izkušenj, je potrdil Andrej Robič iz Gorske reševalne službe Kranjska Gora. "Dva slovenska planinca se lahko zahvalita srečnemu naključju, da je za njima proti vrhu Male Mojstrovke prišel eden od naših reševalcev. Razmere nad 2000 metri so res prave zimske in tako je takoj opazil, da obiskovalca gora nista ustrezno opremljena, in jima najprej sam skušal pomagati. A dvema ni mogel pomagati z dodatno opremo, zato se je začela reševalna akcija. Z vrvno tehniko smo jima pomagali do Vršiča na varno in tako preprečili morebitne hujše posledice." Omenjena obiskovalca gora nista imela niti potrebnih izkušenj za vse prej kot lahko turo in se dejansko lahko zahvalita srečnemu naključju, da sta naletela na izkušenega reševalca. Letos je v naših gorah umrlo že 18 gornikov, kot vedno pa so na mestu opozorila ob zimskih okoliščinah v gorah, kjer se razmere spreminjajo zelo hitro. Posebno visokogorje pa je že zdaj primerno za res izkušene in dobro opremljene, previdnost pa ne bo nikjer odveč. (Miran Šubic/Dnevnik)

Fotografija: Gorski reševalci iz Škofje Loke nesrečni planinki
niso mogli pomagati. (GRS Škofja Loka)

Vecer.si 05.12.2016

Spolzka trava pogosto vzrok gorskih nesreč

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije