Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Freska Mrtvaški ples

Cerkvico, ki je bila kljub romanskemu videzu sezidana v drugi polovici 15. stoletja je leta 1475 posvetil pićanski škof Pascasio di Gallignana ...Janez Pikon: Znamenita freska v vasi Tabor s podružno cerkvijo Svete Trojice, ki je zrasel na nizki skalni vzpetini ob vasi v 16. stoletju v obrambo pred Turki.

Freska Mrtvaški ples

Člani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica obiščemo v petek, 18. novembra 2016 Kras in znano vas Hrastovlje, ter cerkev Svete Trojice z znamenito fresko Mrtvaški ples v naselju Tabor s podružno cerkvijo Svete Trojice, ki je zrasel na nizki skalni vzpetini nad vasjo v 16. stoletju za obrambo pred Turki pa tudi za zaščito prebivalstva v kasnejših beneško avstrijskih vojnah. Utrdbo je dala zgraditi družina Neuhaus na mestu starega prazgodovinskega gradišča, katerega kamniti material so v veliki meri uporabili, tudi pri gradnji obzidja in obeh obrambnih stolpov.

Obzidni pas, grajen v nepravilnem pravokotniku, meri v dolžino 32 metrov in v širino 16 metrov, v višino pa okoli 8 metrov, čeprav ga je na vrhu že načel zob časa. V obzidnem pasu so še vidne strelne odprtine, ki se odpirajo ob straneh. V diagonali sta na vogalih obrambna stolpa, s tem da je prvi varoval edini vhod z vaške strani. Sredi obzidja stoji cerkvica Svete Trojice, katere zunanjščina se nam razkazuje v lepi gradnji klesanih kamnitih kvadrov.

Notranjščina je zasnovana triladijsko, ladje med seboj delijo polkrožni loki na okroglih zidanih stebrih ...Cerkvico, ki je bila kljub romanskemu videzu sezidana v drugi polovici 15. stoletja je leta 1475 posvetil pićanski škof Pascasio di Gallignana ...Oltarja v stranskih apsidah so odstranili verjetno v 19. stoletju, ko so južno apsido uporabili za prehod v prizidano zakristijo leta 1896 ...Med prizori s cerkveno tematiko najdemo tudi veliko posvetnih prizorov, kot so upodobitev mesecev in manjša tihožitja, posebno znamenit pa je Mrtvaški ples na južni steni, ki vsekakor presega lokalni pomen ...Obiščemo Kras in znano vas Hrastovlje, ter cerkev Svete Trojice z znamenito fresko Mrtvaški ples ...

Cerkvico, ki je bila kljub romanskemu videzu sezidana v drugi polovici 15. stoletja je leta 1475 posvetil pićanski* škof Pascasio di Gallignana. Podružnična cerkev je sodila v kubejsko župnijo. Prvotno samo pobeljena in z linearno dekoracijo okrašena notranjščina cerkve je bila ob koncu srednjega veka figuralno in dekorativno poslikana od vrha do tal. Poslikava je nastala po kompleksnem ikonografskem programu, ki v težnji, da zajame celotno zgodbo odrešenja, sega globoko nazaj v srednji vek. 

Prvotno samo pobeljena in z linearno dekoracijo okrašena notranjščina cerkve je bila ob koncu srednjega veka figuralno in dekorativno poslikana od vrha do tal ...Napis v notranjosti pove, da je bilo delo končano na dan Svete Marjete leta 1490, da ga je naročil kubejski župnik Tomić Vrhović in ga je opravil mojster Janez iz Kastva ...Poslikava je nastala po kompleksnem ikonografskem programu, ki v težnji, da zajame celotno zgodbo odrešenja, sega globoko nazaj v srednji vek ...Vas je mednarodno poznana po freski v vaški cerkvi, poimenovani Mrtvaški ples ...Notranjščina je zasnovana triladijsko, ladje med seboj delijo polkrožni loki na okroglih zidanih stebrih ...

Napis v notranjosti pove, da je bilo delo končano na dan Svete Marjete leta 1490, da ga je naročil kubejski župnik Tomić Vrhović in ga je opravil mojster Janez iz Kastva. Prvotni tlak je leta 1518 izdelal mojster Anton Damidun, v baročnem času pa so ga zamenjali s kamnitimi ploščami. Notranjščina je bila prepleskana v 18. stoletju, po vsej verjetnosti po letu 1700, saj jo škof Paolo Naldini v svojem »Cerkvenem krajepisu« še omenja. V notranjščini omenja pet oltarjev, ki so bili deloma rezljani in pozlačeni in so sodili v vrsto zlatih oltarjev 17. stoletja, deloma pa so bili okrašeni s »starinskimi slikarijami,« pri tem so verjetno mišljeni krilni oltarji.

Oltarja v stranskih apsidah so odstranili verjetno v 19. stoletju, ko so južno apsido uporabili za prehod v prizidano zakristijo leta 1896. Nekdanji glavni oltar so kasneje nadomestili z marmornim oltarjem v baročni tradiciji, ki je zavzemal ves oltarni prostor, po odkritju stenskih slikarij pa so ga prestavili v zakristijo. Notranjščina je zasnovana triladijsko, ladje med seboj delijo polkrožni loki na okroglih zidanih stebrih. Vse tri ladje so obokane z neprekinjenim vzdolžnim banjastim obokom, obe stranski ladji pa sta zaključeni s polkrožnimi apsidami, ki so skrite v debelini zidu.

Spodnji del zvonika (18,78 metra) je zrasel sočasno s cerkvijo in je bil zasnovan že od vsega začetka. To dokazuje zidava severne stene, ki se nadaljuje v zvonik. V zgornjih dveh tretjinah zvonika se zidava bistveno spremeni, kar dokazuje, da je bil njegov vrh verjetno v baroku znova pozidan. Od leta 1949, ko je domačin akademski kipar Jože Pohlen pod številnimi beleži odkril poslikavo, so skoraj deset let potekala odkrivanja srednjeveških fresk pod vodstvom prof. Mirka Šubica, v sedemdesetih letih 20. stoletja pa je tedanji Medobčinski zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Piran pripravil spomeniškovarstveno akcijo obnove cerkvene arhitekture, restavriranja fresk in obnove ter prezentacije taborske arhitekture.

Dela za obnovo strehe in statično sanacijo cerkvene stavbe so stekla v letih 1979/1980, restavracijo fresk pa je v letih 1981/1985 izvedel Restavratorski center Republike Slovenije. Notranjščina se tako kaže v kvalitetni gotski poslikavi freskantske delavnice Janeza iz Kastva, in sicer s svetopisemskimi prizori iz geneze, Marijinega in Jezusovega življenja ter raznimi svetniki in svetnicami. Med prizori s cerkveno tematiko najdemo tudi veliko posvetnih prizorov, kot so upodobitev mesecev in manjša tihožitja, posebno znamenit pa je Mrtvaški ples na južni steni, ki vsekakor presega lokalni pomen.

Na griču nasproti tabora ob poti, ki vodi v Dol, stoji kip Šavrinke, delo akademskega kiparja Jožeta Pohlena, ki ga je vasi poklonil leta 1990 ob 500-letnici hrastovskih fresk. Pomnik si je avtor zamislil kot Šavrinko, ki v obliki kariatide simbolizira Slovensko Istro, dobrote njene narave in proizvode pridnih človeških rok, saj na glavi nosi košaro (plenjer), v kateri so ženske iz teh krajev nekoč nosile domače pridelke v obalna mesta in v Trst.

Hrastovlje so mediteranska vas v Občini Koper, na severozahodnem robu slovenske Istre pod Kraškim robom. Vas je mednarodno poznana po freski v vaški cerkvi, poimenovani Mrtvaški ples.

Hiše v tem gručastem naselju so izrazito mediteranskega oziroma kraškega tipa, z mnogimi portali in oboki iz apnenca. Gospodarsko aktivnost pomenita gostilna in turizem v vasi. Hrastovlje z Rižano in tamkajšnjo regionalno cesto ter bližnjo državno avtocesto povezuje zastarela lokalna cesta, ki se zaključuje v sosednjem naselju Dol pri Hrastovljah.

Ime naselja naj bi izhajalo iz oglarskih dejavnosti takratnih prebivalcev s korenom besede »hrast-oglje« ali pa preko italijanskega poimenovanja romarske poti Via del Cristo, iz katere naj bi se razvila beseda Cristovia, nato Hrastovia in nazadnje Hrastovlje.

* Pićan (italijansko Padena) je nekdanje srednjeveško mestece (danes vas) v centralni Istri in sedež istoimenske občine v Istrski županiji na Hrvaškem, 12 km jugovzhodno od Pazina.

Vir: fotografije: Cerkev ... Svete Trojice ... in besedilo: v Hrastovljah


Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Freska Mrtvaški ples

Mrtvaški plesObiščemo Kras in znano vas Hrastovlje, ter cerkev Svete Trojice z znamenito fresko Mrtvaški ples ... Mrtvaški plesMed prizori s cerkveno tematiko najdemo tudi veliko posvetnih prizorov, kot so upodobitev mesecev in manjša tihožitja, posebno znamenit pa je Mrtvaški ples na južni steni, ki vsekakor presega lokalni pomen ...
Sveta TrojicaTabor s podružno cerkvijo Svete Trojice je zrasel na nizki skalni vzpetini nad vasjo v 16. stoletju za obrambo pred Turki ... ... v HrastovljahUtrdbo je dala zgraditi družina Neuhaus na mestu starega prazgodovinskega gradišča, katerega kamniti material so v veliki meri uporabili, tudi pri gradnji obzidja in obeh obrambnih stolpov ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije