Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 17.11.16

Primorski dnevnik: Martinovanje / Pohod skozi geološki čas od Trebč do Globojnarja

Martinovanje

November je muhast, to itak vemo, napovedi tudi niso nakazovale lepega vremena za nedeljo, 13. novembra, na dan, ko je bil napovedan eden izmed najbolj priljubljenih izletov tržaškega planinskega društva. Organizatorji so zaskrbljeno zrli v nebo, saj se je na Martinovanje prijavilo preko 120 planincev. Med njimi so bili tudi prijatelji, člani pobratenega PD - LPP (bivši Integral) iz Ljubljane, in prijatelji s Postojnskega.

A nedeljsko jutro je bilo sončno in lepo, četudi nekoliko hladno in vetrovno, kot nalašč za prijeten jesenski sprehod. Pohodniki, ki so se zbrali na trgu nad Zagradcem, so se v dolgi vrsti začeli vzpenjati po gozdnatem pobočju Volnika. Med njimi je bilo tudi lepo število otrok. Vzpon na 546 m visoki vrh ni bil naporen, na vrhu se je pohodnikom odprl čudovit pogled na nižinski svet okrog Tržiča in Gorice, na zasnežene vrhove Karnijskih Alp in Predalp, na vrhove Dolomitov, na Julijce, na pobeljeni Nanos, na Vremščico, Učko in morje. Ko so se pohodniki naužili čudovitega razgleda, so se zbrali pri obeležju, ki ga je točno pred dvajsetimi leti postavilo SPDT v trajen spomin na zaslužnega člana in odbornika Maria Miliča. Ob polaganju cvetja na spomenik je predsednica društva, Marinka Pertot, obudila spomin na dragega prijatelja in na delo, ki so ga ob postavitvi spomenika opravili takratni odborniki. Sledil je sestop po Škabarjevi poti proti Repnu in se zaključil v tamkajšnjem Balinarskem centru ob prijateljskem druženju, ob kosilu in pečenem kostanju. Za uspeh praznika gre zahvala predvsem požrtvovalnemu Francu, za prijetno razpo loženje pa štirim mladim planincem, izrednim muzikantom, ki so z umetniškim igranjem obogatili nedeljski popoldan.

Pohod skozi geološki čas od Trebč do Globojnarja

Jesenski pohod namenjen spoznavanju geološke zgodovine naših krajev, ki je zapisana v krnskem kamnu, je postal že nekaka stalnica Slovenskega planinskega društva Trst. Letos bomo spoznavali geološke posebnosti območja med Trebčami in Globojnarjem.

Zbrali se bomo v nedeljo, 20. novembra, ob 8.45 pred cerkvijo v Trebčah. Pod strokovnim vodstvom geološkega izvedenca, gospoda Paola Sossija bomo prečkali vas in se podali proti kraškemu robu. Ob avtocestnem vseku si bomo ogledali nahajališče fosilnih rib, ob kolovozu pa še fosilne ostanke paleocenskih alg. Povzpeli se bomo na Trebenski vrh, od koder bomo lahko, če bo vreme ugodno, občudovali enkraten razgled, ter se spustili čez kraški rob. Spoznavali bomo geološko zgradbo apnencev, ki sestavljajo kraški rob. Pohod bomo nadaljevali po lepi razgledni poti, vklesani prav nad zapuščenim kamnolomom Faccanoni, kjer poteka litološka meja med apnenci inflišem. V nadaljevanju poti v smeri proti Padričam, se bomo zaustavili še pri cestnem prehodu na Dražci. Tamkajšnje kamnine in fosili namreč pričajo o znanem prehodu geološke dobe, ki je nastal pred 66. milijoni let. Po ogledu se bomo po pašnikih vračali mimo nekdanjega vojaškega vadbišča do izhodiščne točke. Pohod ni naporen, primeren je za vse, nujna je pohodniška obutev. Predvidene so približno 3 ure hoje.

17.11.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije