Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.11.16

Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Ob 15.17 je v naselju Legen, občina Slovenj Gradec, padel jadralni padalec in se pri tem poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Koroške in ga prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Predviden razvoj vremena

V petek bo na severovzhodu sprva še nekaj sonca, nato se bo tudi tam pooblačilo. Drugod bo pretežno oblačno, ponekod na Primorskem tudi megleno. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji se bodo že zjutraj pričele pojavljati padavine, ki se bodo med dnevom počasi širile proti vzhodu. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.
V soboto bo oblačno in deževno. Pihal bo okrepljen južni veter, ob morju jugo. V noči na nedeljo bo dež v večjem delu države postopno ponehal.
V nedeljo bo v vzhodni polovici države povečini suho, na zahodu pa bo ponekod še možen rahel dež. Še bo pihal jugozahodnik.
V ponedeljek bo na vzhodu delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. V zahodni polovici Slovenije bo občasno deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2800 m. Snežna odeja se je zato hitreje sesedala in preobražala. Nižje, po gričevju, je nekaj snega skopnelo, pa tudi precej se je sesedel.
Tveganje pred snežnimi plazovi je predvsem v visokogorju, kjer je že prej bila snežna odeja, trenutno še ZMERNA, 2. stopnje. Drugod je nevarnost MAJHNA. Snežna odeja je večinoma pokrita s tanko skorjo, v osojah visokogorja pa je sneg mehak. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 m, na jugu in vzhodu ter ponekod na Notranjskem pa malo nižje.. Precej je zametov, na vetru izpostavljenih legah je ponekod sneg skoraj povsem spihan.
V petek bo v južni in zahodni ter osrednji Sloveniji občasno deževalo, meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine med 1500 in 2000 m. V soboto bo deževalo, višje v gorah pa snežilo. Proti koncu padavin se bo meja sneženja nekoliko znižala, a predvidoma ne pod 1000 m. V nedeljo bo suho ali vsaj večinoma suho vreme. V petek se bo s padavinami pod mejo sneženja sneg premočil do tal, zato se bodo s strmih, travnatih pobočij lahko sprožili posamezni plazovi mokrega snega. Višje se bo nevarnost snežnih plazov postopno povečevala zaradi novega snega, predvsem to velja za nadmorske višine nad okoli 2000 m, kjer bo sneg suh in povezava s staro snežno odejo slabša. Jugozahodni veter bo prenašal sneg v zamete, predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov bodo nastale nove klože.

18.11.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ |sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije