Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Škocjanska <em>okapnca</em>

TNP/Triglavska roža - Bled: V sredo, 12. oktobra, ob 19. uri vabimo na projekcijo igrano dokumentarnega filma / ... jama in poti njenih raziskovalcev

Vabljeni na projekcijo igrano dokumentarnega filma Škocjanska okapnca – jama in poti njenih raziskovalcev, ki bo v sredo, 12. oktobra, ob 19. uri, v Infocentru Triglavska roža Bled.

Škocjanska okapnca je igrano-dokumentarni film, ki prikazuje delo domačinov in drugih raziskovalcev jam nekoč in danes. Zgodbe starih in novih raziskovalcev se prepletajo kot tudi sporočilo o ohranjanju jam kot posebnih ekosistemov. Dogajanje je vezano na Škocjanske jame in njihovo okolico.

Film je bil premierno predvajan lani in je poleg bogatega fotografskega arhiva celotnega Parka Škocjanske jame končni izdelek projekta, katerega namen je promocija in izobraževanje za zagotavljanje primerne rabe naravne in kulturne dediščine Škocjanskih jam in okolice. Film je nastajal tri leta.

Okapnca je staro ime za jamo, torej prostor, v katerem rastejo kapniki. Po škocjanski okapnci so prvi hodili domačini; klesali so poti, hodili po blatu, premagovali strme in ozke prehode in se varovali zdrsov v šumečo Reko.

Film je namenjen promociji in izobraževanju. V pomoč bo pri ozaveščanju domačinov in širše javnosti o pomenu, naporih, potrebi po varovanju narave in kulture, trajni rabi virov. S ciljem prikazati posebnosti klime, naravnih pogojev, letnih časov in različnih razmer je snemanje potekalo prek več sezon. Tako so v kamero ujeli visoko vodo, meglice, led, pomladno cvetenje, ptice, netopirje, potovanje sončnih žarkov.

Park Škocjanske jame in nastajanje filma nam bo predstavil Tomaž Zorman, vodja naravovarstveno nadzorne službe v Parku škocjanske jame, ki je tudi vodil snemanje filma.

Ogled filma je brezplačen.
Vabljeni, da se nam pridružite!

 

  ...10.2016

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije