Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Adrenalinska atrakcija,

Večer, Koroška - Jurij Berložnik: ... kot je še ni bilo. Če bodo v Črni uresničili drzno idejo, bo to verjetno največja atrakcija na Koroškem; ...

Zipline, ki ga nameravajo zgraditi v Črni, bi bil velikanski, skoraj dvakrat večji od tistega v Planici, jeklenica črnjanskega naj bi bila namreč dolga skoraj kilometer. Posebnost, ki naj bi še povečala atraktivnost, pa je, da bo jeklenica speljana kar nad Črno samo, od Obistovih peči do bližine smučišča. Adrenalinski spusti se bodo tako odvijali nad glavami in na očeh domačinov in gostov, ki jih bo ta atrakcija pritegnila. Če bo šlo po načrtih, bo ta posebnost na Koroškem prve adrenalinske navdušence sprejela leta 2018. Investitor bo občina, projekt so v okviru Geoparka Karavanke prijavili na razpis programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija, od koder lahko projekti pridobijo sofinanciranje iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Ali bodo uspeli pridobiti denar, naj bi bilo znano še to jesen. Skupno bodo za novo pridobitev olimpijske vasi po prvih ocenah potrebovali okoli 400 tisoč evrov, 85 odstotkov tega zneska se nadejajo dobiti na razpisu. A za ta denar ne bodo zgradili zgolj zipline, projekt je zastavljen precej širše, poimenovali so ga Outdoor park Črna na Koroškem.

Izhodišče za progo za spust s kolesi
Del projekta je tudi razgledna ploščad, ki jo nameravajo zgraditi pri izhodišču za spust po jeklenici. Ta ploščad bo stala na kraju, ki ga domačini poznajo pod imenom Ninotova jama ali tudi Oldvidina luknja. Odtod je razgled na celo Črno, Javorje, Bistro, Ludranski Vrh in Koprivno. Razgledna ploščad bo tudi izhodišče za flow trail, proge za spust s kolesi, ki bo tudi del Outdoor parka. Progo za kolesarski spust so si zamislili od Navrškega vrha proti Obistovim pečem. Pred Obistovimi pečmi naj bi se proga nadaljevala po širokem pasu grebena in odvijugala vse do Mušenika. Razgledna ploščad naj bi tako privabljala kolesarje, ki se bodo do tja povzpeli na lasten pogon (možen bo tudi prevoz koles) in se spustili po progi do Mušenika. Zanimiva pa bo tudi za druge obiskovalce. Slednje naj bi privabil bodisi razgled bodisi spust po jeklenici (lahko tudi oboje). Poleg omenjenih možnosti se bo v Obistove peči in do te razgledne točke mogoče podati tudi po tako imenovani ferati, zavarovani plezalni poti. Tudi to nameravajo zgraditi v okviru projekta Outdoor Črna.

Pospešek razvoju turizma
Ferate so zelo zahtevne planinske poti, ki so po večini dolžine opremljene z jeklenimi varovali in pomagali. Namen opremljanja teh poti z železjem je omogočiti pristop na zahtevnejše vrhove tudi planincem brez alpinističnega znanja. Izraz prihaja iz italijanščine, "via ferrata", in v prevodu pomeni železna pot, kar se navezuje na jekleno vrv in druge železne pripomočke (klini, skobe, stopi), s katerimi so te poti opremljene. Črnjanska ferata proti Obistovim pečem se bo začela pri Faktorju, v središču kraja, v celoti naj bi bila opremljena z varovalno jeklenico (lifeline) in se bo vzpenjala nad centrom kraja.
Kot je povedala županja Črne Romana Lesjak, ocenjujejo, da bo ta Outdoor park dal zelo velik pospešek razvoju turizma na območju Črne. Parcele, preko katerih bi se Outdoor park raztezal, so deloma v zasebni, deloma v občinski in državni lasti. Občina Črna je že pridobila vse privolitve lastnikov zemljišč kakor tudi potrebna soglasja institucij.

Jurij Berložnik

Fotografija:
Idejna zasnova razglednega pomola

Vecer.si 30.08.2016

Adrenalinska atrakcija, kot je še ni bilo

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije