Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.04.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo na Primorskem sončno s šibko burjo. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po kotlinah megla.
V soboto bo povečini sončno. V notranjosti Slovenije bo sredi dneva nastalo nekaj kopaste oblačnosti, izjemoma bo možna kakšna kratkotrajna ploha.
V nedeljo bo oblačno, dež bo od juga zajel večji del Slovenije. Pihati bo začel severovzhodni veter.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, v južnih krajih bo občasno še rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem burja.

OPOZORILO: Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je predvsem na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank velika nevarnost snežnih plazov. Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost v gorah, predvsem v Julijcih že nad okoli 1500 metri nad morjem zaradi večjih količin novega snega VELIKA, 4. stopnje. Predvsem na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih lahko že ob manjši dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz novega snega. Na dovolj strmih pobočjih in v grapah se lahko tudi spontano plazi. V vzhodnih Karavankah in Kamniških-Savinjskih Alpah, kjer je novega snega nekoliko manj, je nevarnost ZNATNA, 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nižje in proti vzhodu, je nevarnost manjša, je pa povsod, kjer je padlo nekaj več novega mokrega snega na dovolj strma travnata pobočja, tudi po gričevjih, možnost talnih zdrsnih plazov povečana - ZMERNA, 2.stopnje. Razmere v gorah so se bistveno spremenile!

Do četrtka zjutraj je na širšem območju Julijcev nad okoli 1500 metri zapadlo tudi do okoli 100 cm mokrega snega, ki je zaradi razmeroma nizkih temperatur precej suh in se je le sprva še sprijemal s podlago. Drugod je novega snega manj, v Kamniško-Savinjskih Alpah od 30 do okoli 45 cm, v Škofjeloških od 20 do 35, drugod 10 do 20 cm novega snega. Veter je v gorah novi sneg spihal v zamete, nastajale so klože in opasti. V Julijskih Alpah je na 2500 metrih od 230 do okoli 280 cm snega, na 1500 metrih pa od 60 do okoli 110 cm. Drugod po naših gorah je od 20 do okoli 70 cm snega. Strnjena snežna odeja zaradi novega snega sega do dolin, se bo pa v prihodnjih dneh zaradi predvidenega vsaj delno sončnega vremena in postopne otoplitve hitro sesedala in v nižjih nadmorskih višinah tudi izginjala. V petek zjutraj in dopoldne bo povsod lahko že več sončnega vremena, Popoldne bo nastajalo nekaj kopaste oblačnosti, lahko se pojavi še kakšna ploha, nad okoli 1500 metri kot snežna ploha. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 1, na 2500 metrih pa -4 stopinje C. Ledišče se bo do petka dvignilo na okoli 1500 metrov ter v soboto že nad 2000 metrov.

Novi sneg se bo sesedal in preobražal ter razmeroma hitro ojužil tudi v visokogorju, vendar bodo razmere predvsem v Julijcih in zahodnih Karavankah še neugodne, številna dovolj strma pobočja se bodo lahko tudi spontano plazila. V nedeljo pričakujemo znova nekaj padavin, meja sneženja bo na okoli 1600 metrov. Nevarnost snežnih plazov se bo torej čez konec tedna le počasi zmanjševala.

29.04.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije