Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

20. Spominski pohod

Ozeleneli travniki Senožeta, zahodno z RudniceJanez Pikon: Člani Planinske sekcije LIP počastimo v spomin pohod Francetu Bajtu, ustanovnemu članu naše sekcije, na vrh Rudnice kamor se je rad vračal.

20. Spominski pohod

Povzpeli smo se na Rudnico (946 m) po Ivanovi poti do ozelenelih Senožet, kjer je že opaziti prebujanje pomladi. Strmo vzpenjanje proti gori se kmalu spremeni v bolj položno in prijetnejše nadaljevanje sončnega pobočja nad vasjo Brod, do lične drevesne kapelice, kjer se teren zravna in kmalu dosežemo razgledni vrh s klopco. Danes le še ime gore spominja o izumrli dejavnosti. Neizbrisan pečat so Rudnici (946 m) dali davni ledeniki, ki so obtesali pobočja. Marsikje se poganjajo čez krošnje vrtoglavi prepadi, le zahodna, fužinska stan je položna. Tu so domačini izsekali gozd in ustvarili sončne prostrane rovte Zavaze ali Za laze, Kozji hrbet, Drage, Grgar. Stare rudarske poti je že preraslo grmovje, kot opomnik na rudarske dejavnosti je oster in izpostavljen kamniti zob pod Široko polico, pod njim je tekla stara rudarska pot in povezovala Rudnico z dolino.

Vsako leto na sončnem pobočju že cveti avrikeljPogled z Rudnice po Zgornji bohinjski dolini v smeri zahodno do JerekeOzeleneli travniki Senožeta, zahodno z RudnicePogled z Rudnice na planino ZajamnikiVsako leto na sončnem pobočju že cveti avrikelj

Daljše posedanje na razglednem temenu gore, ob zanimivih pogovorih udeležencev, ter razgledovanjem po okolici, zaključimo še s skupinsko fotografijo, zadovoljni zapustimo goro in se v smeri Široke police krožno in zahodno pod Vrsnikom in Doline, Štiharjov rovt, Zabrševje vrnemo do izhodišča.

Pogled z Rudnice po Zgornji bohinjski dolini v smeri zahodno do JerekeZahodno z Rudnice (Hlipov rovt) s pogledom na Bohinjsko jezeroNa razglednem predelu gore in zanimivih pogovorih udeležencev, ter razgledovanjem po okolici, zaključimo še s skupinsko fotografijoDoline in Štiharjov rovt s pogledom na Bohinjsko jezeroZahodno pod Vrsnikom in Zabrševje

Daljše posedanje na razglednem temenu gore, ob zanimivih pogovorih udeležencev, ter razgledovanjem po okolici, zaključimo še s skupinsko fotografijo, zadovoljni zapustimo goro in se v smeri Široke police krožno in zahodno pod Vrsnikom (Doline, Štiharjov rovt, Zabrševje) vrnemo do izhodišča. Pot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori.

France BajtFrance Bajt med potjo na Rudnico

Pohod v spomin Francetu Bajtu na Rudnico se redno izvaja od leta 1997 dalje. Dva mesca po smrti se je nekaj udeležencev Planinske sekcije LIP prvič udeležilo pohoda v njegov spomin, ter takrat sklenili, da bo pohod vsakoleten. Predlog takratnega predsednika Jožeta Marolta smo sprejeli in tokrat izvedli 20. Spominski pohod.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: 20. Spominski pohod

Široka policaPot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori (foto arhiv: Dušan Škodič) in 16. aprila 2016Na razglednem predelu gore in zanimivih pogovorih udeležencev, ter razgledovanjem po okolici, zaključimo še s skupinsko fotografijo
Pridobivanje rudePot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori (foto arhiv: Dušan Škodič) na Široki policiPot nas vodi mimo v davnini izkopanih brezen ob stezi, kjer je nekoč stala tudi rudarska koča, ki so jo uporabljali takratni domačini - rudarji za pridobivanje rude na gori (foto arhiv: Dušan Škodič)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije