Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.03.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Bolj oblačno bo predvsem v južnem predgorju Julijskih Alp, v Posočju se bodo začele proti večeru pojavljati rahle padavine. Ponoči se bodo padavine na zahodu krepile in se do jutra razširile nad vso Slovenijo. Ob morju bo pihal jugo.
V četrtek bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo v notranjosti ob močnejših padavinah lahko spustila do nižin. Predvsem v bližini morja bo tudi zagrmelo. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldne in zvečer bodo padavine od severozahoda slabele in v noči na petek ponehale tudi na jugu in vzhodu.
V petek se bo od zahoda postopno razjasnilo, dan bo sončen.
V soboto nas bo dosegla nova vremenska motnja. Dež bo že dopoldne zajel zahodno polovico Slovenije, popoldne pa se bo širil proti vzhodu. V gornjesavski dolini bo snežilo, sicer pa bo meja sneženja na okoli 1000 metri nad morjem. Pihal bo okrepljen južni veter, ob morju jugo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v sredo večinoma 3. Stopnje, po evropski petstopenjski. Novi sneg se je slabo sprijel z večinoma skorjasto podlago. Zaradi te šibke povezave lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontanega plazenja je malo.

V noči na torek in v torek dopoldne je v gorah snežilo. Meja sneženja je bila na nadmorski višini okoli 1000 metri. Največ padavin je bilo v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah, kjer je zapadlo od 10 do okoli 25 cm snega, vzhodneje pa manj kot 10 cm. V torek čez dan se je zjasnilo, tako da je na prisojnih pobočjih sonce nekoliko ojužilo snežno odejo, ki je ponoči pomrznila. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je na 2500 metri do okoli 310 cm snega, na 1500 metri od 170 do okoli 240 cm, na 1000 metri pa od 10 do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metri od 60 do 130 cm snega. Snežna odeja se začenja na precej različnih višinah, a omembe vredna količina snega je večinoma nad okoli 1000 metrov, predvsem na severozahodu pa tudi nižje.

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo z bazo nad vrhovi. Na zahodu pa se bo postopno povečala količina oblačnega sloja z nizko bazo, tako da bodo vrhovi nad oblaki, nižje pa bo tudi megleno. Rahle padavine se bodo proti večeru začele pojavljati na Bovškem. Predvsem v visokogorju bo jugozahodni veter prenašal sneg v zamete. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1000 metri.

Ponoči se bodo padavine na zahodu krepile in do četrtka zjutraj razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo hitro spuščala in v četrtek bo marsikje snežilo do nižin. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Padavine bodo popoldne na območju naših gora slabele in ponehale v noči na petek. Do petka zjutraj se bo že precej zjasnilo.

V sredo se bo snežna odeja sesedala in preobražala. Nekoliko bo na ta proces vplivalo tudi sonce, tako da se bo na prisojnih pobočjih pod okoli 2000 metrov sneg čez dan ojužil in nato pomrznil. Nastajala bo skorja. V visokogorju bo sneg predvidoma ostal mehak in rahel, zato ga bo veter na izpostavljenih legah prenašal in delal nove zamete.

V četrtek bo snežilo. Predvidoma lahko v severozahodnem delu naših gora zapade od 30 do 40 cm snega, drugod pa od 10 do 30 cm. Ob sneženju bo pihal okrepljen veter jugovzhodne do severovzhodne smeri, ki bo prenašal sneg v zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo spet povečala.

02.03.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije