Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 27.02.16

Predviden razvoj vremena

V soboto zjutraj in dopoldne bo na severovzhodu delno jasno, drugod bo pretežno oblačno z občasnimi rahlimi padavinami. Čez dan bo prevladovalo oblačno vreme, manj oblačnosti bo na vzhodu. Predvsem v zahodnih krajih bodo občasne padavine. Na začetku bo ponekod na Notranjskem snežilo do nižin, čez dan pa se bo meja sneženja dvigala. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 11 stopinj C.
V nedeljo bo prevladovalo oblačno vreme. Na vzhodu bo povečini suho. Drugod bodo občasne padavine, ki bodo sredi dneva prehodno ponehale. Meja sneženja bo nad 1000 metri nadmorske višine. Ponekod na Kočevskem, Notranjskem in Idrijsko-Cerkljanskem bo v zgodnjih jutranjih urah možna poledica. Ob morju bo zapihal jugo, ki se bo čez dan postopoma obračal na burjo. V noči na ponedeljek se bo burja okrepila. Proti večeru se bodo ponovno začele pojavljati padavine, ki se bodo okrepile in razširile nad večji del države.
V ponedeljek bo oblačno in sprva deževno. Na Primorskem bo zjutraj pihala zmerna burja, ki bo dopoldne ponehala.
V torek bo zmerno do pretežno oblačno. V zahodni polovici Slovenije lahko pade kakšna kaplja dežja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1500 metri večinoma 2. stopnje, nižje pa 1. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Snežna odeja je sestavljena in več plasti. Nekatere so med sabo še slabše sprijete. Otoplitev v prvi polovici tedna in nato ohladitev sta ugodno vplivali na preobražanje in stabilizacijo snežne odeje. Novega snega je premalo, da bi vplival na lavinske varnostne razmere. V sredo se je na osončenih legah snežna odeja predvsem v sredogorju čez dan nekoliko ojužila in ponoči pomrznila. Od srede do petka je občasno rahlo snežilo. Skupno je zapadlo od par pa do slabih 10 cm snega, ki ga je veter precej spihal.

V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je na 2500 metri do okoli 260 cm snega, na 1500 metri od 150 do okoli 220 cm, na 1000 metri pa od 10 do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metri od 40 do 120 cm snega. Snežna odeja se začenja na precej različnih višinah, a omembe vredna količina snega je večinoma nad okoli 1000 metrov, na severozahodu tudi nižje.
V soboto se bo dopoldne od zahoda spet pooblačilo, na zahodu se bodo sredi popoldneva začele pojavljati padavine. Meja sneženja bo sprva pod 700 metri, a se bo počasi dvigala.
V nedeljo se nam bo od zahoda bližal ciklon. Oblačno bo in megleno. Padavine se bodo na zahodu prehodno okrepile in se razširile proti osrednji Sloveniji, popoldne pa bodo spet slabele in se umikale na zahod. Meja sneženja bo večinoma med 900 in 1400 metri, sprva pa bo ponekod na zahodu možen tudi žled pod 1000 metri nadmorske višine. V vzhodnem delu naših gora bo večinoma suho. V noči na ponedeljek se bodo padavine od zahoda spet krepile in razširile nad vso Slovenijo.
V ponedeljek popoldne bodo slabele in, razen na zahodu, tudi ponehale. Meja sneženja se bo spet nekoliko spustila. Do sobote zvečer bo v zahodnih Julijcih in zahodnih Karavankah lahko zapadlo od 5 do slabih 10 cm snega. V nedeljo do večera bo največ padavin v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, kjer bo zapadlo od 10 do okoli 20 cm snega, drugod pa večinoma okoli 5 cm, na skrajnem vzhodu pa ne bo omembe vrednih padavin. Novi sneg se bo s skorjasto podlago slabo sprijel, le v sredogorju, kjer bo sneg bolj moker, bo povezava boljša. Pihal bo južni do vzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. Do ponedeljka zjutraj se bo zato nevarnost snežnih plazov povečala na 3. stopnjo v Julijskih Alpah, zlasti v zahodnem delu, ter v zahodnih Karavankah. Drugod ne bo večje spremembe.

27.02.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27661

Informacije

Informacije