Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.01.16

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo sprva zmerno do pretežno oblačno, sredi dneva pa se bo od severa postopno zjasnilo. Bolj oblačno bo ostalo le na Primorskem in v delu Notranjske.
V soboto bo v jugozahodni ter delu osrednje in južne Slovenije oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Drugod bo delno jasno. Krepil se bo jugozahodni veter.
V nedeljo bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter.
V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho vreme. Še bo zelo toplo za ta čas.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov majhna, 1. stopnje, je pa nevarnost zdrsov predvsem na vetru izpostavljenih legah. Snežna odeja je večinoma stabilna. Lev visokogorju lahko še ponekod na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom ob veliki dodatni obremenitvi snežne odeje sprožite manjši snežni plaz. Čez teden je bilo suho ali večinoma suho vreme. Občasno je pihal jugozahodnik. občasno je bilo bolj oblačno predvsem na zahodu, ponoči in danes zjutraj pa tudi drugod. Zrak je bil v visokogorju večinoma suh. Temperatura je bila v glavnem nad ničlo, le po najvišjih vrhovih je ostala pod lediščem.
Snežna odeja se je še naprej preobražala, pod okoli 2000 metrih pa na južnih pobočjih tudi talila in izginevala. Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Največ snega je v visokogorju Julijcev, do okoli 100 cm. Drugod v visokogorju je snega do okoli 30 cm ali celo manj. Pod okoli 1800 metri je snega zelo malo, le v Julijcih ga je na 1500 metrih okoli 20 cm. Sneg je na površini pokrit s skorjo ali pa je trd, skorja večinoma nosi človeško težo. Ponekod v osojah, predvsem v zatišnih legah, pa je sneg še mehak. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, ponekod do kopne ali stare, deloma poledenele podlage. Veliko je zametov.

Nadaljevalo se bo suho ali večinoma suho vreme. Danes se bo delno zjasnilo, pihal bo šibak zahodnik ali severozahodnik. V soboto se bo jugozahodnik spet okrepil in bo kar močan. oblačno in megleno bo v zahodnem in osrednjem delu naših gora, kjer bodo le najvišji vrhovi morda nad oblaki. Tu in tam lahko pade kakšna kaplja. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo delno jasno. Tudi v nedeljo bo še pihal okrepljen jugozahodni veter. Oblačnosti bo več tudi v vzhodnem delu naših gora. Kakšna kaplja ali snežinka bo možna povsod. Prehodno se bo nekoliko ohladilo, ledišče se bo v nedeljo zjutraj spustilo do nadmorske višine okoli 1700 metrih. Snežna odeja se bo počasi preobražala. Pod okoli 2000 metri bo sneg še počasi kopnel. Ob manjši ohladitvi v nedeljo bo v visokogorju pomrznil in se še dodatno utrdil.

29.01.2016

Uporabljane oznake: Bilten | GRS | vreme | plaz | RAZ | sneg


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <|> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 
Vreme-on.net
Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]

s Kredarice

GRZS: povzetek Biltena URSZR

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije