Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slavkova dediščina je večna

Delo, Sobotna priloga - Ivan Sivec: ... bi planinci na vrhu Golice lahko postavili Avsenikov dom

Slovenci smo menda taki, da človeku raje posvetimo več pozornosti šele tedaj, ko ga ni več med nami. Nekaj podobnega se je pokazalo ob zadnjem slovesu s Slavkom Avsenikom. Nekateri menijo, da sta tako država kot TV Slovenija to storili zaradi slabe vesti. No, vsaj zadnja leta sta se obe vendar nekoliko popravili. Slavkova dediščina je večna. Njegove in bratove melodije bodo ostale za vedno z našo in še z marsikatero evropsko generacijo. Da pa ne bi ostali samo pri besedah, tudi širši javnosti posredujem in pošiljam tri predloge:

Prvi predlog je predlagal že leta 2009 planinec Franci Blanc z Bleda. Na Golici je nekdaj stala Kadilnikova koča, ki pa je bila med vojno požgana. O tem sem v Slovenske novice napisal obsežen članek, najdete ga tudi na mojem FB in spletni strani. V čast in Slavkov spomin, še posebej pa v čast svetovno znane skladbe bratov Avsenik Na Golici, bi planinci na vrhu Golice lahko postavili Avsenikov dom. V njem bi uredili spominsko sobo. Po letu 2009 se ni zganil nihče, zdaj pa bi se Planinska zveza Slovenije, še posebno bližnja planinska društva, vsekakor res lahko izkazala. Zdajšnji odmev na mojem FB je bil izjemno pozitiven.

Drugi predlog. Predlagam, da Slavkov rojstni dan - 26. november - postane dan slovenske glasbe, ali narodno-zabavne glasbe. Brata Avsenik sta podarila celemu svetu tisoč skladb, izvajajo jih najmanjši in največji orkestri, izumila sta novo zvrst popularne glasbe, odprla sta vrata mnogim ljudskim godcem. Razlogov je torej veliko. Avsenikov dan naj muzikanti obeležijo s koncerti po vsej Sloveniji, najlepše bi bilo, da z dobrodelnimi.

Tretji predlog. TV Slovenija naj vsako leto ob božiču (morda na Štefanovo) pripravi koncert Avsenikove glasbe z velikim simfoničnim orkestrom v Cankarjevem domu ali pri Jožovcu. Koncert naj prenašajo vse tiste televizijske postaje, ki imajo to glasbo rade. Teh zagotovo ni malo. Koncert naj bo nekaj podobnega kot dunajski novoletni koncert. Priredbe bi z lahkoto pripravil Slavko Avsenik ml. (in morda še kdo), RTV Slovenija ima orkester, prenos s slikami lepot Slovenije bi bil koristen za vse nas. Nujno bi morala pristopiti tudi Turistična zveza Slovenije. Boljše promocije skoraj ne more biti. Nekaj podobnega se je pred leti že začelo, vendar očitno s preslabo organiziranostjo, zato so podobni koncerti padli v vodo. Na potezi so torej gospa Biziljeva ter gospodje Filli, Lampreht in Galunič. Izgovor, da ni denarja, seveda ne vzdrži. Denarja je vedno enako, le različno je razporejen. Treba ga je torej razporediti na pravo mesto: v dobro ljudi, Slovenije, Evrope. Prenos zadnjega slovesa od Slavka Avsenika je pokazal, da RTV Slovenija vsekakor zna hitro in kakovostno ustreči gledalcem in poslušalcem. Seveda pa bi bilo pametno s prvim rednim koncertom iz domovine Avsenikove glasbe začeti letos. Priprave naj bi torej stekle takoj, posebno ustvarjanje priredb in snemanje lepot Slovenije na podlagi Avsenikove glasbe.

Mag. Ivan Sivec, pisatelj
Mengeš

 

  25.07.2015 12:18

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27677

Informacije

Informacije