Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rekonstrukcija bivaka II je končana

All around - Klemen Volontar: Ko me je Anže poklical, sem bil, jasno, takoj za to!

Zakaj že?

Daj, daj, še malo, pa bomo gor... Mlad in neumen smo včasih rekli takim. Komaj se me je videlo izpod ogromnega jogija, ko sem se kosal s starejšimi člani AO Jesenice in nesel jogi na B III Za Akom. In takih delovnih akcij je bilo še veliko. Zato mi je popolnoma jasno, kakšno delo so opravili Gandi (Andrej More) in ostali pred, med in povojni jeseniški alpinisti, da so postavili za tiste čase "Moderne gajbe" tja gor v nekoristni svet.

Kasneje sem še precej let imel opravka z jeseniškimi bivaki kot gospodar vseh štirih in najdlje, kar 8 let, kot gospodar B IV. Vsakih nekaj let prebarvati, zamenjati to in ono, rekonstrukcija vrat in oken na B IV itd. Za nami so prišli drugi in vsi so se trudili. Vsi, vsak po svoje je prispeval, da so bivaki uporabni do danes. Velika zahvala gre seveda fantom HE SV, kjer sem slabo desetletje aktivno sodeloval pri prenosih raznih tovorov na neobičajna mesta. Za vse tri na novo postavljene bivake, vključno z jamarskim na Kaninu, vem, da je bilo opravljenega veliko dela, nabranega veliko denarja in predvsem volje ter sodelovanja zanesenjakov, ki so nesebično pomagali.

Ko me je Anže poklical, sem bil, jasno, takoj za to, da se bivak popravi. Sedaj je jasno, zakaj tako!

Ni pa jasno, kaj dogaja nasprotnikom dobrih in koristnih projektov, ki koristijo vsem obiskovalcem nekoristnega sveta.

23.06.2015
Prikaži fotogalerijo
Bivaki: Da bomo vsi vedeli kaj so nam zapustili predhodniki in zakaj je treba poskrbeti, da to ohranimo!



 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

1 komentarjev na članku "Rekonstrukcija bivaka II je končana"

Rok Kovač,

Mislim, da bo tip bivaka C res oblikovno najbolj pametna izbira, ker glede na špičaste vrhove Martuljških gora, bivak s slemensko streho tam še najbolj sovpada z okolico.Tudi sama zasnova bivaka, ki se po prostornih enotah z rahlimi spremembami naklona strehe preliva v zaključen kompakten objekt, bo dobro koristila tako samem izgledu, kot tudi uporbnosti.

Po postavitvi takšnega bivaka, bi bilo dobro poleti s strani TNP osebja in skrbnikov preverjati, ali gorniki bivak res uporabljajo za enkratno bivakiranje, saj takšni bivaki vzhodnjakom večkrat predstavljajo kar njihov lasten apartma v gorah.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije