Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 25.06.15

ŠZL - Žiga Černe: Izkoristite vikend ...

Pohodi ob dnevu državnosti
Za večino prost četrtek, 25. junij morda lahko izkoristite za udeležbo na enem izmed pohodov, ko obeležujemo spomin na datum, ko je Slovenija formalno postala neodvisna država.
Na ta dan bodo pohod pripravili po okolici Moravskih Toplic, s startom ob 10. uri v Selu pred gasilskim domom in lahkim enajstkilometrskim sprehodom. Informacije: 031 388 513.
Družinam primeren bo tudi pohod iz Kočevja čez Livoldski vrh, Fridrihštajn in Požgani hrib do koče pri Jelenovem studencu, ki se bo začel ob 9. uri s parkirišča v Pogorski ulici v Kočevju. Informacije: 041 359 768.
Do Ruške koče na Arehu vas bodo iz Ruš vodili ruški planinci. Tudi ta pohod bo primeren za družine oziroma slabše pripravljene pohodnike, odhod pa bo ob 8. uri s Trga vstaje. Enosmerne hoje bo za tri ure. Informacije: 041 842 880, pd-ruse.si.
Z Vranskega se boste ob 9. uri, izpred občinske zgradbe, peš ali s kolesom odpravili na Čreto. To pomeni ura in tričetrt lagodne hoje oziroma vožnja po 8,6 kilometrov dolgi in pretežno asfaltirani cesti z višinsko razliko 540 metrov. Informacije: 040 213 600, www.planinsko-drustvo-vransko.si.
Gorenjci bodo praznik izkoristili za pohod po Poljanski dolini. Začetek bo pri gostilni Blegoš v Javorjah, v petih urah pa boste prehodili celotno okolico Starega vrha, a bo pot primerna tudi za otroke, saj bo končna višinska razlika znašala le tristo metrov. Informacije: 040 190 701, www.starivrh.si.
Na Slomškovo romarsko pot v Žičko kartuzijo se boste ob 8.00 odpravili iz Sloma, postanki ali izhodišča pa bodo na Ponikvi in pri Sv. Uršuli nad Dramljami. Drugo izhodišče bo v Novi Cerkvi ob 8. uri, s počitkom in okrepčili na Frankolovem, v Črešnjicah in Brdcih. Skupen zaključek bo v Žički kartuziji okoli poldneva. Informacije: 041 694 621, zupnija-ponikva.rkc.si.

Čar jutra
Nekoliko drugačen uvod v praznični dan pa si privoščite že zelo zgodaj zjutraj. Kolikokrat v letu pa doživite sončni vzhod? Občutek rose na travi, lesket kapljic v prvih sončnih žarkih, prebujanje narave, živali in rastlin. Doživite ga na Pliskini poti, ki se bo začela ob pol šestih zjutraj pred Mladinskim hotelom Pliskovica na Krasu. Hoje bo za dve uri, pohodu pa bo sledil zajtrk. Informacije: 041 475 776, www.pliskovica.si.

Po poteh rudarjev
Nahajališča rude pod Peco so poznali že Rimljani, vi pa jih lahko odkrijete na zadnjo junijsko soboto, če se boste odpravili po podzemlju in nadzemlju Pece. Zbirališče za prvi letni pohod bo med 6.30 in 8. uro pred Infocentrom Geoparka Karavanke in muzejem »Podzemlje Pece« na Glančniku v Mežici. Med tem časom bo muzej za udeležence pohoda odprt. Muzejsko zbirko si bo možno ogledati brezplačno. Na pot boste odšli ob osmih, najprej po nekdanjem smučišču do Centra šolskih in obšolskih dejavnosti na Bregu, nato skozi nekdanje rudarske rove do izhoda na Igrčevem nad Črno na Koroškem. Nadaljevali boste navkreber, do Pikovega in po označeni planinski poti do Doma na Peci. Tam bodo pripravili okrepčilno malico ter praznovanje rojstnega dne kralja Matjaža. Hoje bo za pet ur, pod po rovih pa zahteva toplejša oblačila, čelado in svetilko. Informacije: 040 741 013, www.podzemljepece.com.

Petruvo v Osilnici
Ob prazniku Svetega Petra in Pavla v deželi Petra Klepca pripravljajo vaško veselico, tja pa ste peš povabljeni tudi vi. 27. junija boste ob sedmih zjutraj startali z avtobusne postaje v Kočevju in se do neokrnjene Osilnice odpravili skozi pragozdove čez Jelenov studenec, Koče, Kočevsko Reko, Šajbnik in Bezgovico. Čaka vas kondicijsko zahtevna tura, na cilju pa boste po osmih ali devetih urah hoje. Informacije: 041 359 768, www.planinsko-drustvo-kocevje.si.

Pohod na Obranco
Z gorjanskimi jamarji se boste v soboto lahko ogreli na pohodu na visoko in prostrano planoto Mežaklo in ohladili z obiskom Snežne jame pod njo. Zbor ob 8. uri na balinišču v Rčici, na pot pa se boste odpravili po makadamski cesti, ki jo bo kasneje zamenjala planinska pot. Cilj bo osvojitev gorskih cvetočih travnikov na razgledni planini Obranca, na lahki poti navkreber pa boste zavili še do večnega ledu v Snežni jami, si ko so včasih pastirji uporabljali za zavetišče, vodo iz nje pa za napajanje živine. Jama je dolga sedemdeset metrov, tokrat pa bodo poskrbeli tudi za osvetlitev. Za toplejša oblačila pa le poskrbite. Za pot boste v vsako smer potrebovali dve uri in pol, zato računajte na vsaj poldnevni izlet. Informacije: 041 678 401, www.gorje.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije