Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Eden izmed največjih slovenskih alpinistov

Svet 24: 3. junija 1952 se je v Guncljah pri Ljubljani rodil Viktor »Viki« Grošelj, slovenski alpinist, planinski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog in pisatelj.

»Alpinizem te drži pokonci. Ne potrebuješ ekstremne moči in ekstremne gibljivosti, ampak si lahko z močjo in vztrajnostjo, ki se ju da natrenirati v pozna leta, aktiven še dalj časa.« Viki Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.

Pleza vse od leta 1967, od takrat pa je tudi član alpinističnega odseka Ljubljana Matica. V svojem alpinističnem delovanju se je veliko ukvarjal z vzgojo, še posebej od leta 1980, ko je na visoki šoli za telesno kulturo diplomiral z nalogo Sistem alpinistične vzgoje. Na številnih predavanjih opisuje svoja gorska doživetja. Leta 2001 je bil pobudnik ustanovitve slovenske sekcije Mountain Wilderness International, mednarodnega združenja, ki se bori za zaščito neokrnjenega gorskega sveta doma in v svetu.

V letih od 2001 do 2004 je bil tudi njen generalni sekretar. Kot alpinist se je vzpel na številne domače in tuje gore ter sodeloval na več kot tridesetih odpravah v izvenevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. V svoji karieri si je zadal tri alpinistične projekte: 8000 + (povzpeti se na čim več osemtisočakov), najvišji vrhovi celin (povzpeti se na najvišje vrhove vseh celin) in na smučeh od 0 prek 8000 metrov (smučati na različnih nadmorskih višinah).

Grošelj je projekt osem tisoč plus sprožil leta 1988, ko je imel za sabo pet osemtisočakov. Leta 1994 je Grošelj po rojstvu sina ugotovil, da ni več pripravljen tvegati toliko kot nekoč, zato je projekt opustil. Vzpel se je na deset od štirinajstih osemtisočakov. Kot prvi Slovenec se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov in postal šestintrideseti na svetu, ki je to storil. Projekt je zaključil v 23 letih. S projektom na smučeh od 0 do 8000 metrov se je Grošelj ukvarjal neverjetnih 30 let. Zaključil ga je julija 2002 s smučarskim spustom s 7134 m visokega Pik Lenina v Pamirju. Celoten projekt je opisal v knjigi Na smučeh od 0 do 8000 metrov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije