Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliki slavnostni izlet v Divačo

Slovenec: ... priredi tržaška podružnica »Slovenskega planinskega društva« v nedeljo, dne 14. maja t. l., da s posebnim sijajem proslavi prevzetje uprave divaške vilenice (Cesarjevič Rudolfove jame).

Že nekaj mesecev se pridno popravlja v jami, zamenjavajo ograje, popravljajo in napravljajo pota. Poprave zahtevajo ogromnih žrtev. Podružnica je nabavila večje število acetilenskih svetilk, da na posebno čaroben način razsvetli jamo. V nedeljo, dne 7. maja, je preizkušnja te razsvetljave. Vrše se tudi v Divači priprave, da se sprejme izletnike na uprav prisrčen način. Tržaška podružnica in osrednji odbor sta prosila za znižano vožnjo za to priliko in ni dvoma, da bodo železniške uprave ugodile. Iz Trsta bo vozil zjutraj poseben vlak. Takoj po prihodu vlakov bo poset jame in bo ista, slavnostno razsvetljena od 10. ure dopoldne do 3. ure popoldne. Igrala bo v jami godba. Narodna društva se že oglašajo in se nekatera udeleže korporativno z zastavo, kar bo dalo tej slavnosti vseslovenski značaj. Po obedu se vrši v prekrasni dolinici pri Divači velika ljudska veselica. Pri veselici bodo nastopala razna pevska društva ob zvokih godbe.

Natančnejši program se priobči pravočasno. Iz Trsta je pričakovati ogromne udeležbe in upamo, da ta dan prihite rodoljubi iz vseh pokrajin občudovat naše podzemeljske lepote, zakaj — kakor zatrjujejo poznavalci jam — presega nežna lepota di vaške jame v marsičem celo svetovnoznano postojnsko jamo. Društva, kakor tudi posamezniki naj se radi obeda v Divači pravočasno oglase pri odboru tržaške podružnice »Slovensk. planinskega društva«, Tist, Via Chiozza 8

Slovenec, 11. maj 1905

11.05.1905

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije