Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 31.03.15

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, občasno tudi pretežno oblačno. V zahodnih hribovitih krajih bodo ponekod možne manjše krajevne padavine. Pihal bo jugozahodni veter. Ponoči bodo možne posamezne plohe tudi v osrednji Sloveniji.
V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Čez dan in popoldne bodo predvsem v južni in deloma osrednji Sloveniji nastale posamezne plohe. Pihal bo severni do severozahodni veter.
V četrtek bo deloma jasno in večinoma suho. V noči na petek bodo prehodno manjše padavine,
v petek čez dan pa bo pretežno oblačno in povečini suho. Hladneje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje. Snežna odeja je že dokaj stabilna, nekoliko nestabilna je plast novega snega na stari, skorjasti podlagi, nižje pa je stari sneg premočen do tal. Tveganje je zmerno. Spontanih plazov večinoma ne pričakujemo, le s strmih pobočij se še lahko utrga kakšen manjši. Plaz lahko sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom. Pod okoli 1500 metri je sneg premočen do tal, zato so tam na strmih, predvsem travnatih ali z listjem prekritih pobočjih možni posamezni talni plazovi mokrega starega snega predvsem sredi dneva in popoldne.
V gorah je bilo ob koncu tedna sončno vreme. Ledišče je bilo na nadmorski višini med 1400 in 1600 metrov. Novi sneg se je hitro preobražal in sesedal ter se deloma že sprijel s skorjasto podlago. Veter ni delal novih zametov. Na površini je nastajala skorja. Le v senčnih in zatišnih legah visokogorja je ponekod sneg še mehak na površini. Višina snežne odeje je precej neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 230 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 90 cm. Drugod po naših gorah je snega manj, na 1500 metrih do okoli 40 cm. Omembe vredna snežna odeja sega večinoma do nadmorske višine okoli 1000 metrov, na prisojnih pobočjih pa večinoma nad okoli 1200 metrov. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, na vetru izpostavljenih mestih pa je v glavnem trda, sneg pa spihan do stare podlage. Pod okoli 1200 metri je sneg razmočen. Veliko je zametov in klož. Čez dan se sneg na prisojnih pobočjih zmehča.
V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, možne bodo manjše krajevne padavine. Podobno vreme bo tudi v torek. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2500 metrov. V torek bo zmerno do pretežno oblačno, možne bodo manjše padavine predvsem popoldne. Pihal bo okrepljen zahodnik.
V sredo se bo nekoliko ohladilo. Nevarnost snežnih plazov bo večinoma 2. stopnje. Na prisojnih pobočjih se bo čez dan snežna odeja nekoliko labilizirala. Zaradi bolj oblačnega vremena sonce ne bo toliko vplivalo na stanje snežne odeje kot je ob koncu tedna.
Preobrazba se bo nadaljevala, snežna odeja se bo počasi stabilizirala, še posebno ob ohladitvi v sredo.

31.03.2015

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|nesreča|plaz|RAZ|sneg|vreme|


URSZR: obvestila (nesreče prejšnjega dne ...)
URSZR: opozorila (predviden razvoj vremena ...)

www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice | spletne kamere


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije