Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Letošnja neobičajna zima

Jutro: Vsi vidimo in čutimo, da je letošnja zima neobičajna.

Ta pojav je opaziti povsod v Evropi ter je dal pobudo, da so se začeli vremenoslovci natančneje pečati z abnormalnostmi, ki se pojavljajo od lanske jeseni dalje. Predvsem je treba ugotoviti, da sta bila lanski november in december s svojo povprečno temperaturo normalna meseca.

O abnormalnosti zime se da govoriti šele od začetka letošnjega koledarskega leta dalje. Mesec november leta 1924 je bil ponekod celo hladnejši kakor običajno. Meseca decembra pa je temperatura znašala povprečno eno stopinjo C nad ničlo. Pač pa se je januar oddaljil od svoje povprečne temperature za približno 5 in pol stop. C. Toda to ni nobena posebnost. Leta 1756. so imeli v Berlinu takisto topel januar. Povprečna temperatura je znašala 5 stopinj nad ničlo, dočim bi smela znašati normalna toplota komaj 0.7 stop. C. Za februar pa moramo reči, da je njegova temperatura letos izredno visoka. Toplota je prestopila svojo normalno črto za celih 7 stop.

Mesec februar 1925. je torej v tem oziru dosegel rekord v zgodovini meteorologije. Dr. Bock, asistent na berlinskem meteorološkem institutu je vzporejal temperaturo 15. februarja letošnjega leta, ki je znašala 15 in pol stop. C nad ničlo, s temperaturo prejšnjih let. Istega dne ter je šel nazaj do leta 1700. Našel ni niti enega slučaja tolike toplote v tem času. Edini datum, kateremu se bliža ta temperatura, je 12, februar 1899. l, ki Izkazuje 11.8 stopinj C ter 12. februar 1768, ki beleži 11.1 stopinj Celzija. To je največja toplota v zadnjih stoletjih katero je doseglo vreme v februarju. Poleg letošnje zime je bila najblažja zima leta 1899.

Jutro, 15. marec 1925

15.03.1925

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije