Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 26.02.15

Nedeljski dnevnik: Nas res čaka suha pomlad?

Začenja se zadnji teden meteorološke zime in verjetno tudi vi že težko pričakujete toplo pomlad. Ta bo topla ali pa ne, upajmo le, da ne tako spremenljiva, kot je bilo vreme v zadnjem letu. Nekaj panike je sprožila dolgoročna napoved ameriške meteorološke organizacije Accuweather, Id je objavila sezonsko napoved za letošnjo pomlad v Evropi. V njej so napovedali, da je Slovenija v območju, kjer se pričakuje hladnejše vreme z več padavinami od povprečja. Napovedali so tudi večjo možnost poplav na območjih srednje in južne Italije, Balkanskega polotoka, Slovaške in Madžarske.

Sledil je dokaj buren odziv predvsem na Hrvaškem, ki so jo lani prizadele
zelo močne poplave. Te dni je Državni hidrometeorološki zavod Hrvaške končal trimesečno napoved vremena, po besedah meteorologinje dr. sc. Nataše Strelec Mahovič pa se napovedi ameriške meteorološke organizacije ne ujemajo z njihovo napovedjo, izdelano na podlagi izračunov in kart Evropskega centra za srednjeročno napoved ter angleške in japonske meteorološke službe. Tako napovedujejo povprečne temperature in relativno suho pomlad predvsem na širšem območju Hrvaške, Slovenije, Italije in večjega dela Evrope. Večje količine padavin pričakujejo bolj v južnem Sredozemlju, Turčiji, Španiji.

Še nekaj dni in meteorološka zima se bo končala (meteorološka zima zajema čas od decembra do vključno fe-
bruarja, na južni polobli pa čas od junija do konca avgusta), potem pa nas loči le še nekaj dni od pomladanskega enakonočja (ekvinokcij - 20. marec, 22.45) in koledarskega začetka pomladi. Ekvinokcij je dan, ko je Sonce na nebu navidezno natančno nad ekvatorjem - to se zgodi le dvakrat na leto. Spomladi marca in okoli 23. septembra jeseni (obrnjeno je na južni polobli). V praksi tak dogodek pomeni, da bo Sonce nad obzorjem natančno toliko časa kot pod obzorjem - dan bo dolg skoraj 12 ur in noč prav tako.

Biovreme: V naslednjih dneh bo biometeorološka obremenitev srednje obremenilna in spremenljiva.

Napoved v besedi: V četrtek in petek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. V soboto bo oblačno, v zahodni in osrednji Sloveniji bodo rahle padavine, po nižinah povečini kot rahel dež. V nedeljo in v začetku novega tedna bo bolj oblačno, še se bodo pojavljale rahle padavine, po nižinah kot rahel dež. Od srede naprej bo delno jasno in povečini suho. Jutranje temperature bodo večinoma okoli ali malo pod lediščem, najvišje dnevne pa od 5 do okoli 10 stopinj Celzija.

26.02.2015

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije