Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poslovil se je alpinist in glasbenik Urban Golob

MMC RTV SLO: Lani je izšla njegova avtobiografija Na beli steni

V 45. letu starosti je po hudi bolezni umrl alpinist, fotograf in glasbenik Urban Golob.

Njegovo življenje so že v otroštvu zaznamovale zdravstvene težave: pri osmih letih je zbolel za tumorjem v ustni votlini, bolezen pa se je pred časom znova ponovila.

Že kot najstnik je veliko časa preživel v gorah, od leta 1997 je bil inštruktor športnega plezanja, sodeloval pa je tudi v številnih odpravah: leta 1990 je bil član odprave na Nanga Parbat, tri leta pozneje na Šišo Pangma, kjer se je na 7700 metrih zaradi ozeblin prenehal vzpenjati, pozneje pa so sledile še odprave na Gašerbrum in Južni Nilgiri. Leta 2000 je bil tudi fotograf in snemalec smučarske odprave Dava Karničarja na Mount Everest (povzpel se je do 7200 metrov), leta 2002 pa je z Urošem Samcem in Maticem Joštom preplezal prvenstveno smer po zahodni strani in prvi osvojil 6654 metrov visoki Peak 41 v Nepalu.

Že od nekdaj si je želel plezati
"Po mnenjih zdravnikov je bilo že to popolno presenečenje, da sem sploh dočakal poletje. Po napovedih še prvega maja ne bi smel. Če je bilo po tej plati OK – sam sem mislil, da vse obstoječe težave pač sodijo zraven –, pa je šlo telesno z mano precej navzdol. Treba je bilo nekaj ukreniti. Tega se je zavedal predvsem oče in nekega poletnega dne sva se odpravila v hribe. Plezat. Zato, ker sem si plezat od nekdaj želel, in zato, ker sem moral migati, da bi ohranil vsaj skromno kondicijo," je o spopadu z boleznijo pri 9. letih zapisal v lani izdani avtobiografski knjigi Na beli steni, v kateri se prepletata dve zgodbi: o odpravi in vzponu na predtem še neosvojeni himalajski Peak 41 in Urbanovem otroštvu.

Dolga leta je bil urednik fotografije pri reviji Grif, njegova velika ljubezen pa je bila tudi glasba. Med letoma 1994 in 2000 je kot bobnar deloval z Vladom Kreslinom in Malimi bogovi.

Z Urbanom Golobom so se pred leti pogovarjali v radijski oddaji Nočni obisk. Prisluhnete mu lahko v priloženem avdio posnetku.


Urbanu Golobu v slovo

Playboy: Velikemu človeku Urbanu Golobu, ki nas je danes zapustil, se na založniški hiši Adria Media Ljubljana iz srca zahvaljujemo za vse, kar nam je dal.

Zahvaljujemo se mu za vse njegove prispevke v revijah Grif in Geo, v katerih je pustil svoj pečat tudi kot urednik fotografije, ter za vsa besedila in fotografije v slovenski izdaji Playboya in naših drugih revijah.
Urban nas je nenehno navdihoval s svojo življenjsko zgodbo in svojimi številnimi dosežki - bil je vrhunski alpinist svetovnega kova, profesionalni glasbenik (sedem let je igral bobne pri Vladu Kreslinu), profesionalni fotograf, vrhunski pisec, čigar fotografije in besedila so objavljale tako domače kot tuje priznane revije in časopisi, avtor in soavtor tako poljudnoznanstvenih kot znanstvenih del, saj je bil tudi magister socioloških znanosti in diplomirani geograf.
Leta 2000 se je kot fotograf udeležil odprave Ski Everest 2000, kjer je fotografiral Karničarjevo prvo nepretrgano smučanje z vrha Everesta; njegove fotografije so izšle v knjigi Z Everesta, fotografijo s tega podviga pa so mu objavili tudi v National Geographicu.
Njegov najodmevnejši alpinistični uspeh je bilo prvo zimsko prečenje slovenskih Alp od Tolmina do Maribora, ki ga je v 13 dneh opravil februarja 1998 za promocijo Sklada za pomoč otrokom z rakom in krvnimi boleznimi. Film, ki so ga posneli o podvigu, je bil nagrajen na mednarodnem festivalu gorniškega filma.
Leta 2002 je s soplezalcema preplezal novo smer v zahodni steni Peaka 41 (6654 m) v nepalski Himalaji in kot prvi zemljan stal na njegovem vrhu. Pred njimi so na dotlej neosvojeno himalajsko goro poskušale priti že štiri močne mednarodne odprave.
Urban je skupaj z režiserjem Boštjanom Slatenškom tudi soavtor scenarija za nedavno v Cankarjevem domu prikazani dokumentarni film Tone, javi se!, ki opisuje gorniško pot staroste slovenskega alpinizma Toneta Škarje.
Urban je poleg tega tudi neutrudno razstavljal svoje fotografije po vsej Sloveniji in tudi v tujini. Vseh njegovih dosežkov niti ne moremo našteti, saj je bil dejaven na številnih področjih, tako da so ga imeli priložnost spoznati številni ljudje doma in po svetu.
Kdor je Urbana poznal, ga je izjemno spoštoval in cenil. Urbana se bomo vedno spominjali, ga nosili v srcih tako, kot je on živel – kot človeka, polnega življenjske energije, kot človeka izjemne volje in dosežkov. Glede na to, kako je on premagal hudo bolezen v otroštvu in kaj vse je nato dosegel v življenju, nam je velik vzor in spomin nanj nam da vsakič znova vedeti, da je vredno živeti samo na polno in srčno.
Urban, najlepša hvala!

 


Umrl je Urban Golob

Delo: Inštruktor športnega plezanja, alpinist, publicist in glasbenik je podlegel dolgotrajni bolezni.

Ljubljana − Po dolgotrajni bolezni je danes umrl alpinist, inštruktor športnega plezanja, fotograf in alpinistični publicist Urban Golob.

Še kot otrok je zbolel za rakom in prestal mnogo zdravstvenih posegov, med okrevanjem pa se je aktivno posvetil hoji v gore. Alpinist je bil od leta 1987, inštruktor športnega plezanja pa od 1997.
Med letoma 1994 in 2000 je bl urednik revije Grif, pred smrtjo pa je urednikoval na slovenskem plezalnem portalu Friko. Sodeloval je v številnih odpravah na najvišje gore sveta.

Udejstvoval se je tudi glasbeno, saj je sodeloval s številnimi slovenskimi jazzovskimi in popularnimi glasbeniki, med letoma 1994 in 2000 je bil bobnar pri Vladu Kreslinu in Malih bogovih.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije