Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvo letalo nad Everestom

Jutro - V angleškem listu »Daily Mail« opisuje letalec Allan Cibhar svoj polet okoli najvišje gore sveta takole:

Preletel sem 280 milj potem ko sem se dvignil z letalom v zrak nedaleč od Kalkute. Na tla sem se spustil v Jajpajgurju, kjer smo prenočili. Zjutraj smo razbremenili aparat, kolikor je bilo mogoče. Za sopotnika pa sem vzel s seboj samo kapitana Fischerja. Bilo je megleno jutro in megla nas je prisilila, da se dvignemo kolikor mogoče visoko. Pred nami ni skušal obleteti Mont Everesta še noben letalec.

Ko smo bili že prilično visoko nad zemljo, smo uzrli prve vršace hribovja. Bili smo že 3000 metrov nad morjem. V perspektivi smo opazili prve gorske grebene, ki so bili visoko pokriti s snegom. Usmerili smo letalo proti Kinčingungi in zroči v smeri napram severovzhodu, se je pred nami pojavila sijajna masa Everesta.
V višini 4000 metrov smo doživeli prve neprilike. Ker je teren v ondotni bližini še neraziskan, sem se moral s tovarišem spustiti nekoliko nižje. Kmalu pa je aparat zopet letel navzgor. Zrak je postajal vedno redkejši, da smo jedva dihali.

Toda za vse te muke in neprijetnosti nas je odškodoval sijajen pogled na Mount Everest. Stal je pred nami kakor očak v sijaju in blesku. Snežne mase na njem so bile deviško bele, nedotaknjene in so se svetile kakor kristalna polja. Obleteli smo več predelov, katere smo tudi fotografirali. Po treh urah previdnega letanja pa smo se morali zopet spustiti na zemljo, kjer so nas sprejeli ljudje z nepopisnim navdušenjem. Pristali smo najprej v Jajpajgurju, ki leži v isti višini z morjem in ko smo se odpočili ter dovolj utrdili za nadaljni polet, smo se počasi vrnili v Kalkuto, kjer smo prijateljem sporočili, kar smo videli na naši zračni vožnji okoli najvišje gore sveta.

Jutro, 14. februar 1925
 

14.02.1925


dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije