Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ogromna skala se utrgala

Jutro: Kamenje, ki je skalo spremljalo, je porušilo hišo ter poškodovalo njene prebivalce
Radeče, 23. februarja

V prijazni gorski vasici Zagradu, občina Radeče, se je pripetila velika nesreča, ki zgolj po naključju ra zahtevala človečkih žrtev. Iz neznanega vzroka se je utrgala na hribu velikanska skala in se z vso silo zvalila. Ustavila je niso niti stara drevesa, s katerimi se je poigrala kakor z bilkami. Pod hribom, s katerega se je skala valila, je domačija Globevnika Leopolda, sestoječa iz hiše, hleva in gospodarskega poslopja. Družina šteje poleg gospodarja še ženo in štiri otročiče.

Med tem ko je žena predvčerajšnjim zjutraj pripravljala zajtrk, sta oče in sin sedela za pečjo, ostali trije pa so bili zunaj na dvorišču. Globevnik sam pripoveduje takole: »Ko smo sedeli na peči čakajoč na zajtrk, se je zdajci začela tresti zemlja. Žena je zavpila: »Jezus Marija, potresi Bežimo!
V tem trenutku je nekaj z neznansko silo oplazilo našo hišo. Z vso naglico sem skočil proti vratom hoteč rešiti sebe in družino iz nevarnega položaja. Med tem je že padel strop hiše na tla. Hlod me je oplazil po glavi in mi prizadel precejšnjo rano nad levim očesom in na desnici. Močno je kamenje stropa poškodovalo mlajšega sina, ki je sedel z menoj na peči.«

Ako bi skala drvela le za nekoliko metrov bolj v stran bi popolnoma zdrobila in ubila v njej vse prebivalce. Tako pa je hišo zrušilo le ono kamenje, ki je drvelo v dolino, vzporedno z ogromno skalo.

Ponesrečenci se zdravijo v domači oskrbi. Le en sin je pri dobrih sosedih in mater, ki je dobila zelo hude poškodbe po glavi, so danes prepeljali v ljubljansko bolnišnico. Mestna občina Radeče bo te dni poslala na lice mesta ocenjevalno komisijo, ki bo ocenila prizadeto škodo; naproša pa dobre občane, da s prostovoljnimi prispevki omogočijo ponesrečencu obnovo njegovega doma. Darila se sprejemajo v tukajšnjem občinskem uradu.

Jutro, 24. februar 1935
 

24.02.1935

dLib.si

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije