Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Številne lavine v Alpah

Jutro: Bern, 7. februarja, č.
Visoke temperature poslednjih dni so v Alpah povzročile, da so se pričele z vrhov trgati snežne lavine.

Snežni plazovi so zahtevali tudi mnogo človeških žrtev. Ena izmed najhujših nesreč se je pripetila danes pri Saint Antonianu v kantonu Grissonu, kjer je lavina zasula 7 ljudi, ki so se pod snegom zadušili.

Plaz snega je vas docela odtrgal od ostalega sveta. Zasul je cesto in pretrgal vse telefonske in telegrafske žive.

Dunaj, 7. februarja č.
Iz alpskih krajev prihajajo vedno nova poročila o nesrečah zaradi snežnih plazov. V vasi Gargellen pri Vorarlbergu je snežni plaz zasul in ubil štiri ljudi. V Silbertalu je lavina podrla 8 hiš. K sreči so ljudje še o pravem času zapustili domove. Ker je temperatura spet znatno padla, je nevarnost snežnih plazov po malem ponehala.

Tri dni odrezani od sveta
Snežni plaz, ki je zasul dve hiši, je usmrtil več ljudi in živali
Šele zdaj prihajajo v javnost podrobnejše vesti o katastrofah, ki so zadele posamezne kraje v zadnjih dneh, ko so vihrali v srednjeevropskem planinskem svetu siloviti orkani. St. Antonien je bil kar tri dni odrezan od sveta. Snežne mase in plazovi so izpodrezali sleherni promet s tem krajem in ko so po tridnevni izolaciji ljudje mogli stopiti iz svojih hiš na prosto, se jim je nudila grozotna slika razdejanja.
S Kühmihorna se je v torek ponoči utrgal silen snežni plaz, ki je zasul v St. Antonienu dve hiši in neki hlev. Domači prebivalci so takoj organizirali reševalna dela in se jim je tudi posrečilo rešiti iz ene iz med poškodovanih hiš dva zakonca, moža in ženo. Njuna hči pa se je zadušila v snežnem plazu, ki je porušil stavbo. Tudi nekega drugega sorodnika, ki je bil ob času nesreče v poslopju, pogrešajo. V drugi hiši pa je plaz usmrtil vse ljudi, očeta, mater in dva otroka. Potegnili so jih mrtve izpod razvalin. Plaz, ki je zadel hlev, je napravil na živini veliko škodo. Zaradi pritiska je poginilo 17 goved in 22 ovac, zadušil pa se je tudi konj. Šele po treh dneh je sosedstvo izvedelo za to nesrečo, ki je po obsegu žrtev v letošnji plazov bogati zimi brez primere.
 

Jutro, 8. februar 1935

08.02.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije