Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Kultura« naših turistov

Slovenec: Kamnik, 18. jan.
Skozi Kamnik gredo ob nedeljah in praznikih velike trume izletnikov in turistov, ki obiskujejo naše planine.

Veselo razpoloženi nad lepo uspelim izletom se zvečer spet vračajo proti Ljubljani in vse do odhoda večernega izletniškega vlaka in obeh avtobusov vlada, ob takih dneh v Kamniku prav živahna razgibanost, ki daje našemu mirnemu in tihemu kraju zaželjeno in dobrodošlo izpremembo.

Kamničani smo tega prav veseli, nikakor pa ne moremo odobravati načinov, s katerimi nekateri dajejo izraza svojemu veselemu razpoloženju in dobri volji. To seveda niso pravi turisti, ampak žalostne izjeme, ki le škodujejo splošnemu ugledu in dobremu imenu naših pravih turistovskih in izletniških družb.

Skoro vsako nedeljo imamo priliko čuti pritožbe meščanov in večine turistov nad početjem nekaterih divjakov, ki se hočejo ponašati z nazivom turista in prijatelja narave, pa tulijo in rjovejo po poti in skozi mesto, da človeka obhaja strah in se začuden sprašuje, če so sploh še vredni naziva človek. Ponajveč rjovejo nemške šlagerje, ki jim jih vsiljuje kino, če pa pojejo slov. narodno pesem, jo pa seveda tako zavijajo, da nam je kvečjemu lahko v sramoto. Obnašanje po mestu, v lokalih in potem v vlaku z raznimi opazkami in duhovitostmi, s katerima obkladajo opazovalce in druge mirne turiste, je tudi vsega obsojanju vredno in zasluži upravičeno grajo.

Kako daleč gre predrznost in objestnost nekaterih takih »turistov«, se lahko vsak prepriča, če le enkrat opazuje vrvenje ob odhodu izletniškega vlaka. Že ponovno je bila s strani mirnih in dostojnih turistov in izletnikov izražena prošnja, da bi oblasti kar najstrožje nastopile proti divjakom, ki bi radi izpremenili planine, planinsko koče in izletniške vlake v kozaške tabore, da bi se tako zaščitila ugled in dobro ime našega turizma. To so naši pravi turisti tudi dolžni zahtevati. Vsi radi vidimo vesele ljudi — in kdo naj bo vesel, če ne pravi planinec — in vsi se radi veselimo z njimi, radi poslušamo tudi lepo pesem, nikakor pa ne moremo prenašati rjovenja in razgrajanja.

Oblast je trdno odločena, da bo s strogimi odredbami čuvala nad ugledom našega turizma in bo odločno postopala proti vsem, ki bodo prekoračili meje dostojnosti. Da odredbe proti nepravim turistom ne bodo samo zastrašili, sta že občutila dva turista, ki sta se lani v mraku s kolesi vračala s Kamniške Bistrice proti Ljubljani. V Kamniku je bila baš misijonska procesija, za kar pa se kulturna turista seveda nista zmenila in sta po celem mestu vzdolž procesije prepevala in jodlala, da so se zgražali verniki in turisti, ki so stali ob straneh in mirno čakali, da bo verska manifestacija končana. Dva turista sta celo skočila iz vrst, da bi razgrajača ujela, vendar pa sta jima ušla. Šele na Šutni je enega prestregel mestni stražnik, ga stresel s kolesa in legitimiral. Dognali so tudi ime drugega turista in oba sta bila pred kratkim deležna eksemplarične kazni: vsak je bil obsojen na 5 dni zapora in 300 Din denarne kazni.

Dolžnost vsakega turista in planinca je, da se obnaša tako, kakor se pravemu planincu spodobi. Kdor pa ne zna biti vesel brez surovosti in divjaštva, pa ne spada med planince.

Slovenec, 19. januar 1935

19.01.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije