Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistka (31) je padla 300 metrov globoko

Slovenske novice: Pod južno steno Jerebice usodno spodrsnilo 31-letnici z območja Trbovelj.

BOVEC – Severna Primorska. Julijske Alpe. Ob italijanski meji. Sobota – dopoldne. Sneg je že začel naletavati. Do večera ga je na Bovškem prav lepo namedlo. Po navadi, kot so nam povedali gorski reševalci, ki jim ni prav nič mar za plačilo, ampak za človeške duše, v teh prazničnih dneh – pravzaprav – nimajo preveč dela. Ali pa ga sploh nimajo. »Še posebno če je slaba vremenska napoved,« je včeraj zjutraj razmišljal Tine Cuder z Dvora pri Bovcu. Ta mož, ki ima v žepu že več kot deset vrhunskih alpinističnih odprav, tudi tistih himalajskih, predseduje gorskim reševalcem z Bovškega.

Marsikdo torej, ki hlepi po prvinski in gorski naravi, se v takšnem raje vzdrži … Le malokdo je namreč tako pogumen, da bi si upal tja gor. In v teh snežnih dneh izzvati tako sebe kot naravo.

Toda to soboto so imeli omenjeni reševalci – dela čez glavo; že ob desetih zjutraj je namreč izvedel za hudo tragedijo. Poklical ga je eden izmed treh planincev, ki se je v soboto zjutraj namenil na krožno pot, tam pod južno steno Jerebice. Pohlevno ime za ničkaj pohlevno goro, bi rekli.

»Ne, ne, sploh niso bili vsi člani našega alpinističnega odseka,« nam je dal jasno vedeti načelnik AO Rašica Matija Valič. In večkrat zapovrstjo poudaril, da niso imeli tam prav nikakršnega, kaj šele razpisanega tabora.

Trojica, alpinista in alpinistka, je začela iz Možnice, pri počitniškem domu. »Hoteli so do lovske koče,« je razodeval Tine Cuder. »Ampak to je območje strmih grap,« je nadaljeval in usmeril pogovor proti ozki lovski stezi, vseskozi po robu, ki je bila to pot za nameček še poledenela.

Na lepem ji je tam spodrsnilo. Druga dva sta to videla. Pa še vetrovno je bilo. Enaintridesetletnica z območja Trbovelj je omahnila tja daleč v prepad. »Tristo metrov globoko,« je zavzdihnil Cuder, še vedno pod vtisom poznejše in vratolomne reševalne akcije, ki je bila tudi psihično še kako naporna.

Kakšno uro so potrebovali, da je petnajst tako solidarnih vitezov, ki jim je poveljeval Cuder, prispelo do kraja nesreče, kraja – usodnega zdrsa. »Pet se nas je spustilo dol,« je opisoval. Vseskozi so bili na štriku. Vreme pa se je vse slabšalo in slabšalo.

Ob 14.30 so nesrečnico le našli. »Ta je zaradi hudih poškodb umrla že na kraju nesreče,« je zapisal vodja izmene OKC Dušan Povše.

Po skoraj debelih desetih urah so bili reševalci – končno na toplem. »Rad bi se zahvalil prav vsem!« je bil Cuder, kljub tragičnemu izidu, ponosen na svojo ekipo. Ki je – tako kot alpinistka – tvegala. »Na videz sem jih poznal, hudo mi je …«

L.K.


ponedeljek, 29. december 2014

Usoden zdrs planinke v globino
 

Primorske novice: Soboten obisk gora se je tragično končal za 31-letno planinko iz Trbovelj. Bovški gorski reševalci so njeno truplo v izredno težkih vremenskih razmerah našli popoldne in jo proti večeru pripeljali v dolino. “Za nami je ena najtežjih intervencij v letošnjem letu,” je pojasnil načelnik bovške gorske reševalne službe Tine Cuder. Ajdovski reševalci iz GRS Tolmin pa so včeraj popoldne na Čavnu, v snegu, mrazu in močni burji, iskali domačina, ki je zdrsnil s steze.

BOVEC, ČAVEN > Skupina treh planincev se je v soboto zjutraj odpravila na Jerebico, na Bovškem. A se je že okoli desetih dopoldne zgodila tragična nesreča. 31-letna planinka iz Trbovelj je pod južno steno Jerebice, na nadmorski višini 1450 metrov, nesrečno padla, drsela je po strmem pobočju in obležala približno 300 metrov niže. Kasneje so ugotovili, da je planinki spodrsnilo pri prečenju prehoda, varovanega z jeklenicami.

Proti Jerebici se je po klicu na pomoč odpravilo 15 gorskih reševalcev GRS Bovec, ki jih je čakalo izredno težko reševanje. V zelo slabem vremenu, v vetru, snegu, mrazu, ob slabi vidljivosti, so se okoli 14.30 z vrvno tehniko po strmih skokih (tudi do 70 metrov visokih) spustili do planinke. Ugotovili, da so bile poškodbe zanjo usodne. “To je bila za nas ena najtežjih intervencij v letošnjem letu,” je povedal Tine Cuder, načelnik GRS Bovec. Zaradi slabih vremenskih razmer in zahtevnega terena je reševanje od gorskih reševalcev terjalo izredno zbranost in pazljivost, saj so večji del intervencije viseli na vrveh. V dolino so se vrnili vsi premočeni in okoli 20. ure končali z reševalno akcijo.

Zahtevna reševalna akcija pa je tudi za gorskimi reševalci ajdovske skupine GRS Tolmin. Včeraj zgodaj popoldne so na Čavnu iskali 51-letnega domačina, ki mu je med vračanjem s hriba na stezi spodrsnilo in je nato zašel. Skupina štirih domačinov, ki dobro pozna Čaven, se je zjutraj odpravila proti koči in se okoli enajstih dopoldne vračala proti dolini. Eden izmed njih, ki je malo zaostal, je zdrsnil s steze, tako da je padel po pobočju, prijatelji so ga iskali, a ga niso več našli. Pihala je močna burja, zaradi sneženja pa je bila vidljivost skoraj nična, je povedal vodja ajdovskih gorskih reševalcev Robert Kovač. Burja je pihala približno 150 kilometrov na uro, je dodal. Bilo je minus 9 stopinj Celzija. Prijatelji so poklicali na pomoč gorske reševalce, Kovač pa jih je napotil nazaj v kočo na Čavnu, kamor se je vrnil tudi oskrbnik.

Medtem so začeli iskati 51-letnika, ki se je tudi sam poskušal rešiti z zasneženega pobočja. Po dveh urah je v globokem snegu našel drugo pot in takrat so mu prišli nasproti tudi gorski reševalci, ki so ga, premraženega, varno pospremili v dolino, tako kot tudi njegove prijatelje, ki so jih počakali v koči. “Razmere so bile res izredno težke. Sneg je sproti brisal sledove, toliko ga že dolgo ni bilo. V takšnih razmerah res vsem odsvetujem, da bi se povzpeli na Čaven,” je še poudaril Kovač.

SP

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Alpinistka (31) je padla 300 metrov globoko"

Boris Štupar,

... po govoricah naj bi šlo za Sabino Lamprecht - AO Rašica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27627

Informacije

Informacije