Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Katjo iščejo že vse od božiča

Slovenske novice - Špela Ankele: Od četrtkovega popoldneva pogrešajo 27-letno Bohinjko Sodjevo.

STARA FUŽINA – Že med prazniki, torej v četrtek zvečer, se je v Bohinjskem kotu začela obsežna iskalna akcija, ki do včeraj žal ni obrodila sadov. Zaman so na razgibanem gorskem terenu, ki obdaja Bohinjsko jezero, gorski reševalci, policisti, jamarski reševalci, domačini, sorodniki in številni prijatelji v petek in soboto od jutra do večera zaman iskali pogrešano 27-letno Katjo Sodja. Včeraj, ko je tudi v Bohinju zapadlo nekaj deset centimetrov snega, je bilo iskanje prekinjeno. Akcija se bo po dostopnih podatkih nadaljevala, ko bodo v Bohinju prejeli nove informacije o Sodjevi.

Na Uskovnici
Dekletov oče Miro Sodja je v petek zjutraj prek facebooka sporočil, da od božičnega popoldneva pogreša hčerko: »Nazadnje naj bi bila nekje okrog Bohinjskega jezera. Vozi temno modrega twinga letnik 1999, registrska številka KR­CP­258. Če jo je kdo videl, njo ali avto, bi prosil info na 031­757­859 ali 133 ali miro.sodja@gmail.com.« Do včeraj zjutraj je te besede delilo več kot 2500 uporabnikov facebooka, o pogrešani 27­-letnici pa so sporočali mnogi elektronski mediji in številne, predvsem gorenjske, radijske postaje. Pogrešana naj bi bila po besedah domačih nazadnje videna na božični dan, nekje med 15. in 16. uro, in to na Uskovnici. Na tem območju, na planini Blatca, so reševalci dan pozneje, torej v petek, našli njen avtomobil. Do domačih so prav tako prišle informacije, da naj bi Katjo v petek okoli poldneva videli na hribčku Sv. Peter pri Begunjah, zato so preverili tudi to sled.

Kot nam je povedal vodja iskalne akcije Sašo Čotar, pomočnik komandirja Policijske postaje Bled, so pogrešano začeli iskati že v četrtek zvečer: »O tem, da se ni vrnila domov, smo bili obveščeni med 22. in 23. uro. Že takoj smo začeli pregledovati območje Bohinja in iskati avtomobil pogrešane. Avto smo naslednje popoldne, torej v petek, našli na planini Blatca nad Studorjem.« V petek je v akciji sodelovalo okoli 50 ljudi: 24 gorskih reševalcev iz Bohinja, 10 vodnikov iskalnih psov, svojci in prijatelji pogrešane. Prečesavali so predvsem okolico najdbe vozila, a na gorskem območju nad Studorjem dekleta niso našli.

Iskalo 130 ljudi
Dan zatem, v soboto, se je ob 7. uri pred gasilskim domom v Stari Fužini zbrala še močnejša četa iskalcev. Tokrat se je 27 bohinjskim gorskim reševalcem pridružilo še 11 gorskih reševalcev iz Radovljice, sodelovalo je več vodnikov iskalnih psov, osem članov Jamarske reševalne službe Slovenije, tu so bili še policisti in okoli 70 prostovoljcev, predvsem svojcev in prijateljev pogrešane. Več kot 130 ljudi se je pod vodstvom domačih gorskih reševalcev, ki območje nadvse dobro poznajo, razdelilo v pet skupin. Pregledovali so območje nad Studorjem in se osredotočili na planino Blatca, kjer je bil dan prej najden twingo. Iskali so na območju Uskovnice, Zatrep in v dolini Voje. Odpravili so se na Vogar, Planino Jezero, Viševnik, Dedno polje. Odšli so do Blata, pregledovali območje Krstenice, iskali na severnem bregu Bohinjskega jezera do Savice. Preverili so tudi planinske koče na širšem bohinjskem območju. Zaman.

V soboto okrog poldneva, ko je sneg že počasi pršil na Bohinj, smo pred gasilskim domom v Stari Fužini govorili z jamarskimi reševalci, ki so se ravno vrnili z zahtevnega terena. »Osem jamarskih reševalcev se nas je razdelilo v dve skupini. Ena se je odpravila na Uskovnico pregledovat jame na tem območju. Pregledali so tudi jamo na severnem pobočju Studorja in jamo na vzhodni steni nad vasjo Studor. Mi, v drugi skupini, smo šli v kanjon Mostnice, kjer smo se osredotočili na območje od planinskega doma Voje do jeza, pregledovali smo tudi od mostu nižje in pod kočami,« je povzel Branko Mur iz Jamarske reševalne službe Slovenije. Njegov jamarski kolega Robert Anžič, sicer tudi vodnik reševalnega psa Ajka, pa je takole opisal nadvse zahtevne razmere, s katerimi se je v soboto soočilo več kot 130 sodelujočih v iskalni akciji: »Teren je leden, pomrznjen, izjemno spolzek tudi zaradi listja, zelo zahteven in predvsem obsežen.«

Informacije na 113 ali anonimno številko
Gorenjski policisti so v petek zjutraj sporočili, da od četrtkovega popoldneva iščejo 27­letno Katjo Sodja iz Bohinja: »Visoka je okoli 170 cm, ima dolge rjave lase. Nazadnje videna je bila oblečena v sive hlače, bundo s kapuco in bele čevlje. Kdor ima informacije o pogrešani osebi, naj jih prosimo sporoči na interventno številko 113, anonimni telefon 080 1200 ali na katero izmed policijskih postaj.«

Špela Ankele

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije