Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova žrtev naši planin

Jutro: Nove sledi za Pezdičem. Trupla še niso našli.
Lesce, 31. decembra 1924.

Finančnega tajnika pri delegaciji ministrstva financ v Ljubljani gosp. Ivana Pezdiča, ki je, kako smo že včeraj poročali, najbrže smrtno ponesrečil v naših planinah, še vedno niso dobili. O nesreči smo dobili od njegovega brata, srezkega poglavarja gosp. Franca Pezdiča iz Lesc sledeče poročilo:

»Ivan Pezdič se je podal dne 26. Decembra, na Štefanovo, na Begunjščico. Kljub opominom ni vzel s seboj derez. Ker se do večera ni povrnil, so takoj slutili nesrečo, vsled česar sta se podali že naslednjegaa dne na dve rešilni ekspediciji na goro, in sicer ena iz Begunj, druga pa obstoječa iz članov podružnice Slovenskega planinskega društva v Radovljici. Toda obe sta se vrnili brez uspeha .

V ponedeljek je našla ekspedicija, obstoječa iz 17 oseb v »Peklu» pod sedem metrov globokim prepadom njegov nahrbtnik , čepico, čevlje in vrhnjo suknjo. Čeepica in nahrbtnik sta bila krvava . V sredi pečine je bila zasajena gorska palica. Iz te situacije je bilo razvidno, da je Pezdiču spodrsnilo na snegu in padel čez skalo, pri čemer se je palica zapičila v steno, dočim je on sam padel v prepad in se poškodoval na gklavi, kar je sklepati iz krvave čepice in nahrbtnika . Ker je pod njim zijal prepad, globok 50 metrov in Pezdič ni imel ne palice in ne derez, da bi zlezel zopet na steno, je sezul čevlja, pustil na licu mesta ves balast in skušal priti v dolino. Približno 100 metro dalje so našli odtrgan kos žepnega robca z njegovim monogramom. Najbrže je je tamkaj zavezal rano na glavi.

Ker je v ponedeljek na Begunjščici snežilo in se je bližala noč je rešilna ekspedicija prekinila iskanje.
V torek se je vnovič podala na mesto, kje r so našli njegove stvari in so se od tamkaj vodila nadaljnja raziskovanja vendar tudi sedaj brez uspeha. Najbrže je finančni tajnik Ivan Pezdič v temi zablodil v kak nov prepad ali na v onemoglosti zmrznil in ga je zasul sneg, kar silno otežuje iskanje in tudi ni izključeno, da njegovega trupla še ne bodo tako kmalu našli. Vsekakor pa se rešilna akcija nadaljuje z vso energijo.

Jutro, 1. januar 1925
 

01.01.1925

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije